13 maart 2009

Adelbrecht Windekind en Carolus scholen in Groesbeek geopend.

Vrijdagmiddag is de gecombineerde school van basisschool Adelbrecht Windekind en Carolus voor speciaal onderwijs, aan de Cranenburgseweg in Groesbeek officieel geopend. Diverse sprekers spraken vol lof over deze gecombineerde nieuwbouw, welke in 2007 begonnen is en nu, in Romeinse stijl, een uniek gebouw is geworden. Nadat wethouder Pim Spaan van de gemeente Groesbeek zijn cadeau aan de kinderen van de school had aangeboden volgde de echte openingshandeling, welke boven zijn hoofd plaatsvond. Een pijl doorboorde een met confetti gevulde ballon, waarvan de inhoud naar beneden dwarrelde. Diverse kinderen uit de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn zitten op deze school. zie de foto’s


door Francine Wildenborg (Bron: De Gelderlander)

GROESBEEK – Het is er hoog, licht, open en vooral modern. De nieuwe locatie van de Adelbrecht -Windekindschool en de Carolusschool in Groesbeek heeft digitale schoolborden, een keuken en leerpleinen met laptopkarren. Vrijdag is de officiële opening van het pand aan de Cranenburgseweg.
Henriët Rosman, directrice van Adelbrecht -Windekind, zegt na twee maanden in het nieuwe gebouw: „ De ideeën die we jarenlang hebben opgespaard zijn nu in één keer gerealiseerd. Dat is fantastisch, zeker voor de uitgangspunten van het Jenaplanonderwijs, zoals de ontmoeting tussen de verschillende leeftijden en tegelijkertijd de mogelijkheid om zelfstandig te werken.”
De kinderen voelen zich inmiddels als een vis in het water. „Vroeger hadden we heel smalle gangen. Nu hebben we leerpleinen tussen lokalen, waar je als het druk is in de klas rustig je eigen werk kunt doen”, vertelt Julia uit groep 6. Wennen aan de nieuwe materialen was ook zo gebeurd, zegt Rowdy uit groep 6: „ Je moet er alleen even aan denken dat je met een plastic pennetje op het bord schrijft, in plaats van een krijtje.”
De nieuwe voorzieningen zijn voor leraren een verademing. „Het lijkt wel of ik een nieuwe baan heb”, zegt Marc Coolen, onderwijzer van groep 5/ 6. De onder- en bovenbouw van Adelbrecht -Windekind zit in de rechtervleugel, in de linker zit de Carolusschool voor speciaal onderwijs. Carolus komt van een semipermanente locatie op het terrein van Medisch Centrum Dekkerswald. „De kinderen hebben nu pas het gevoel dat ze er echt bijhoren in het dorp. Ze zitten niet meer verscholen in het bos”, legt meester Cees Pot uit.
Chris, uit de groep Tarzan ( bijna schoolverlaters) is blij dat bijna iedereen nu gewoon met de fiets naar school toe kan en ze niet meer met taxi’s en busjes hoeven. Klasgenoot Joey vindt het fijn dat ze nu naast de gewone basisschool zitten: „Ik ken daar ook kinderen van, die zie ik nu af en toe.”
Volgens meester Pot zijn de digitale schoolborden, waar je filmpjes en websites op kunt tonen en op kunt schrijven, een enorme vooruitgang. „ Je haalt de wereld de klas in. Onze kinderen zijn heel visueel ingesteld. Als bij rekenen een loopfiets voorkomt, kan ik er nu meteen een laten zien op wikipedia.”
Hoe blij groep Tarzan ook is met de nieuwe ruimte, hun voetbalveld in het bos missen ze wel. Al wordt dat grotendeels goedgemaakt door grote ramen, luxe meubilair én lichtjes die aangaan als je het toilet binnenloopt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.