27 februari 2009

Verkoop werken Harry van Kuyk

Vandaag wordt in het kerkje van Persingen een "Vriendendag" gehouden waar verzamelaars van het werk van de vorig jaar overleden Ooyse kunstenaar en graficus Harry van Kuyk zijn werk per opbod kunnen kopen. Harry had voor zijn overlijden de plannen al gesmeed om rond zijn 80e verjaardag een tentoonstelling van zijn werk te organiseren. De zaterdag en zondag daarop zal het Persingens Kerkje vervolgens van 11.00 uur tot 17.00 uur opeen zijn voor het publiek, terwijl er zondag om 15.00 uur een veiling wordt gehouden. De opbrengst van de werken van Harry van Kuyk zal gebruikt gaan worden om daarmee een boek over Harry van Kuyk als kunstenaar te financieren. De waarde van de werken van Harry varieren van 15 tot 500 Euro.
Op de foto Harry bij één van zijn werken in de huiskamer, in het jaar voor zijn overlijden.


OOIJ – Marie- Antoinette van Kuyk toont werk van de vorig jaar overleden Harry van Kuyk. Dat wordt komend weekeinde verkocht. De Ooijse kunstenaar zou dit jaar zijn 80e verjaardag heb­ben gevierd. In het Persings kerkje is vrijdag een vriendendag waar verzamelaars van Van Kuyks werk per opbod kunnen kopen. Zaterdag en zon­dag staat het kerkje open voor iedereen. De waar­de van de werken varieërt van 15 tot 500 euro. De opbrengst gaat naar een boek over Harry van Kuyk.

door Francine Wildenborg (Bron: De Gelderlander)

Weduwe van Harry van Kuyk kijkt liefdevol terug op leven samen.

OOIJ – „ Als ik thuiskwam van mijn werk in het ziekenhuis, kwam ik thuis in een andere wereld”, ver­telt Marie-Antoinette van Kuyk (53), weduwe van de Ooijse kun­stenaar Harry van Kuyk die vorig jaar op 79-jarige leeftijd overleed.
Harry leefde een spraakmakend le­ven, vanwege zijn kunst, zijn uit­spraken, zijn kijk op de wereld. Dertig jaar lang maakte Marie-An­toinette daar deel van uit, niet al­tijd even zichtbaar. „ Nu is het tijd ook wat te laten zien van ons le­ven samen. Harry en ik deden veel samen. We hebben prachtige rei­zen gemaakt, konden eindeloos, diepgaand filosoferen. Maar we maakten ook kunst. Ontwerpen van hem verwerkte ik tot siera­den, een vaandel, een zilveren schild.”
Dertig jaar lang zorgde Harry voor zijn vrouw, deed het huishouden, zorgde dat het eten klaarstond als ze thuiskwam van haar drukke baan. Want dat was de afspraak: ze leefden allebei hoe ze wilden le­ven. Zij een drukke carrière, hij een kunstenaarsbestaan. Toch wa­ren ze intens met elkaar verbon­den. „Toen Harry zo ziek was dat hij niet meer naar boven kon, sliep ik bij hem in de woonkamer. Sla­pen zonder dicht naast elkaar te liggen, konden we niet.”
Harry wilde per se niet naar de dokter, zij accepteerde dat, hoe moeilijk ook. „ Ik heb ergotherapie als achtergrond, weet hoe ik men­sen kan helpen door ze in hun ei­gen omgeving te laten leven als ze ziek zijn. Makkelijk was het niet, want door mijn medische kennis, wist ik ook hoe slecht het met hem ging.”
Het huis waar ze jaren samenleef­den, hangt vol met zijn kunst. Ma­rie- Antoinette zou niet anders wil­len: „Ik heb afscheid genomen van Harry toen hij ziek was. Dat was vreselijk. Daarna heb ik hem in­tens herdacht. Nu ben ik juist blij dat er nog zoveel van hem om mij heen is.” Ze doelt daarmee ook op hun vriendenkring. „Die hebben ook weer kinderen, net zo oud als ik, waar ik goed contact mee heb.”
Voordat Harry overleed, hing veel minder van zijn eigen kunst in de woonkamer. „ Hij zei altijd dat hij zich dat niet kon permitteren. Nu hangen hier een aantal bijzondere stukken waar ik nooit afstand van zou kunnen nemen, waar herinne­ringen aanzitten.” Ze wijst op een vroeg werk, een grijze stadstuin. „Dat hing aan de muur toen we voor het eerst met elkaar vreeën.”
Op de verkooptentoonstelling in het kerkje van Persingen worden vooral dingen verkocht die Ma­rie- Antoinette dubbel heeft of waar veel van is. „Ik heb me laten adviseren door de kunstkenner Leo Ewals. Ik ben het geheugen van Harry’s werk van de afgelopen 30 jaar, ik wil zijn werk catagorise­ren voor de toekomst.” Daarom komt er een boek van Ewals over Harry als kunstenaar. De op­brengst van de kunstverkoop dit weekeinde komt daaraan ten goe­de. Deze expositie was al gepland toen Harry nog leefde. „Ik sluit hier niets mee af, Harry is nog even dominant in mijn leven.”
Verkoop: zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur in kerkje Persingen.
Zondag 15.00 uur is er een veiling.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.