16 februari 2009

Brandweer Ubbergen op nieuwe lokatie

De brandweer van Ubbergen heeft zaterdag haar nieuwe lokatie op de gemeentewerf betrokken. Vanaf dat ogenblik wordt er van daaruit uitgerukt. De nieuwe kazerne, annex gemeentewerf was al enige tijd klaar maar de technische voorzieningen voor de brandweer moesten eerst helemaal goed worden aangepast, voordat de brandweer daadwerkelijk kon overhuizen. Hiermee is een een eind gekomen aan de te krappe behuizing van het brandweerkorps Ubbergen. De officiële opening zal op een later tijdstip plaats vinden. zie de foto’s

door Francine Wildenborg (De Gelderlander 190209)

Brandweer Ubbergen blij met nieuwe en ruime accomodatie.

BEEK – „ De brandweerlieden uit de polder moeten nu wel even naden­ken op de de grote kruising met de Rijksweg bij Beek. Jarenlang moesten ze rechtdoor voor de ka­zerne, nu moeten ze linksaf rich­ting Duitsland”, vertelt brandweer­commandant Frank de Kruijff over de verhuizing naar de nieuwe accomodatie tussen de Beekse Rijksweg en de Hermelijnstraat.
De Kruijff: „Het is hier zo veel gro­ter dan we gewend zijn. In ons oude pand aan de Lindestraat pas­te net een tankspuitwagen en een busje. We zijn er niet 100, maar 300 procent op vooruit gegaan.”
In de oude accomodatie lagen de brandweerpakken rond de wagen. „Er was gewoon geen plek voor”, beschrijft brandweerman Jeroen Janssen. Nu is er een ruime kleed­kamer met voor ieder een kast, zijn er douches, vier wc’s, waaron­der een damestoilet. „We denken aan de toekomst. We zoeken nog vrijwilligers, mannen én vrou­wen”, vertelt De Kruijff.
Zo’n dertig jaar zat de Ubbergse brandweer in dezelfde kazerne aan de Lindelaan, in al die jaren werd er niets gemoderniseerd.
„Ook wat betreft de veiligheid zijn we er op vooruitgegaan. Als de brandweermannen worden opge­piept komen ze met grote snelheid naar de kazerne. Voorheen moes­ten ze dan door het centrum van Beek, dat gold ook voor de bluswa­gen. Nu zitten we aan de Rijksweg en ontlasten zo het dorp.”
Door middel van stoplichten die de brandweer in het geval van een calamiteit kan aanzetten, kunnen ze het verkeer op de Rijksweg stop­pen en uitrijden. Er is nu voldoende parkeergelegen­heid en voor de wekelijkse instruc­tieavonden is er een ruime zaal in­gericht. „Eerst hadden we alleen een hok, zelfs zonder ramen.”, al­dus Janssen. De Kruijff: „ Brand­weermannen zijn niet van steen, dus het is goed om een ruimte te hebben waar ze na calamiteiten kunnen napraten.”
Al veertien jaar is de brandweer bezig met een nieuwe kazerne. Vooral over de locatie van het nieu­we pand was lang discussie. De Kruijff: „De beste plek was bij het grote kruispunt bij Beek op de N325. Maar door de natuur daar te­genover kon dat niet.”
Uiteindelijk is de commandant heel tevreden met het nieuwe ge­bouw „Het past goed in de omge­ving. De buurt moet nog wel wen­nen, maar voor overlast hoeven ze niet te vrezen. En hebben ze ons nodig, dan zijn we heel dichtbij!”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.