13 januari 2009

Jagers tegen boerenlandpaden

 Jagers in de Ooijpolder en De Duffelt hebben zich, bij monde van Frans van Vliet van de Wildbeheereenheid Het Circul van Ooij en Millingen, laten horen over de boerenlandpaden in de polder. Zij willen dat de boerenlandpaden, die afgelopen zomer zijn opengesteld, zo snel mogelijk weer dicht gaan.  De meeste problemen hebben ze met de loslopende honden, die daar samen met hun baasjes rondlopen en o.a. de weilanden met hun uitwerpselen vervuilen. De Wildbeheereenheid is inmiddels een offensief gestart om de wandelpaden, die dwars door landerijen en over schouwpaden van weteringen lopen, zo snel mogelijk weer te sluiten. Op de foto één van de boerenlandpaden aan de Hezelstraat te Ooij.  dscf7995boerenlandpad

OOIJPOLDER/DUFFELT – Jagers in de Ooijpolder en De Duffelt willen dat de boerenlandpaden, die afgelopen zomer zijn opengesteld, zo snel mogelijk weer dicht gaan.

Zij ergeren zich met name aan baasjes die hun honden er laten loslopen, terwijl dat ten strengste verboden is.

De Wildbeheereenheid Circul van Ooij en Millingen is inmiddels een offensief gestart om de wandelpaden, die dwars door landerijen en over schouwpaden van weteringen lopen, zo snel mogelijk weer te sluiten.

"We hebben al contact opgenomen met de provincie Gelderland en het waterschap", zegt Frans van Vliet van de wildbeheereenheid. "Ook de gemeenten Millingen en Ubbergen gaan we benaderen. Kortom: alle beleidsmakers krijgen te horen dat die paden gewoon dicht moeten."

Hij heeft diverse keren gezien hoe baasjes het aanlijngebod volstrekt negeren. Ook begeven ze zich volgens hem op schouwpaden die helemaal niet opengesteld zijn voor publiek. "Daar staat dan ook geen bord bij, waarop staat dat honden aangelijnd moeten worden. Er is ook totaal geen controle."

Volgens jager Van Vliet bevinden de meeste boerenlandpaden zich op terrein dat geldt als ganzenrustgebied. "Wij hebben afgesproken dat we daar na twaalf uur 's middags niet meer komen", volgens Van Vliet. "Dan kunnen de vogels tot rust komen. Slechts één keer per jaar vragen we ontheffing aan om toch na de middag het land op te gaan en dat wordt dan ook gecontroleerd. Als wij daar zo voorzichtig mee omgaan, dan is het toch vreemd dat iedere hondenbezitter er om vier uur zo maar zijn hond kan laten rondhuppelen. Ik heb gezien dat loslopende honden reeën lieten schrikken. Op open stukken langs de weteringen, waar de vogels meestal rusten, zorgen de wandelaars en hun honden ook regelmatig voor onrust."

Volgens Van Vliet is de overlast rond de dorpen Leuth en Ooij het grootst. Veehouders willen de honden niet in hun wei hebben omdat de runderen ziek kunnen worden van de uitwerpselen.

De elf wandelroutes in Ooijpolder en Duffelt zijn een uitvloeisel van de landinrichting. Boeren krijgen er een financiële bijdrage voor, omdat zij de paden ook onderhouden. (Bron: De Gelderlander)

door Geert Willems (De Gelderlander)

 OOIJPOLDER/ DUFFELT – Jagers heb­ben helemaal gelijk als ze klagen over loslopende honden op de boerenlandpaden rond Ooij en Leuth.
  Dat zegt voorzitter Gerard Titulaer van de Landinrichtingcommissie, die het initiatief nam om elf wan­delroutes te creëren die dwars door weilanden en langs schouw­paden van weteringen lopen.
  Maar hij vindt het ‘kolder' om de wandelpaden meteen te sluiten, omdat enkele baasjes zich niet aan het aanlijngebod houden. „We wil­len het boerenlandschap juist openstellen voor bezoekers, dat is ook goed voor de gezondheid", al­dus Titulaer. „Dan moeten we er geen hek omheen zetten. We kun­nen ook beter gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen in plaats van hard te roepen. Mis­schien kan er samen met de ge­meenten en de woningcorporaties wel een speciale wandelroute ko­men bij Leuth en Ooij, waar hon­den uitgelaten kunnen worden."