30 december 2008

Brandweer redt koe van ijs

 img_0565gallowayijs  Dinsdagmiddag omstreeks 14.10 uur werd de vrijwillige brandweer van Ubbergen gewaarschuwd voor een door het ijs gezakte koe in de Erlecomsepolder te Erlecom. Ter plaatse bleek een Gallowayrund op het  ijs  van het water in de uiterwaarden geraakt te zijn en er niet meer af kon komen. Maar met de professionele inzet van de mannen van de brandweer was de koe al gauw weer op het droge. Zo snel zelfs, dat ik te laat was voor de foto's. Embarassed zie de foto's van Michiel Spierings

Bron: De Gelderlander (010109)

Dieren argeloos op het ijs

ERLECOM – Veel konikpaarden en galloway-runderen in de natuurgebieden langs de Waal hebben geen idee van de gevaren van bevroren water.

Omdat er al een paar jaar geen ijs op de vele poelen en plassen in het poldergebied heeft gelegen, zien sommige beesten voor het eerst ijs en wagen ze zich er argeloos op. Afgelopen dinsdag moest de brandweer er nog aan te pas komen om een rund van een bevroren poel bij de Erlecomse steenfabriek te halen. Het dier was uitgegleden en kon niet meer overeind komen. Hij is met een touw van het ijs getrokken. In de jaren negentig moest ook al eens een konik van het ijs worden gered.

Volgens Wijnand Jurrius van Free, de organisatie die de kuddes beheert, zijn de dieren zo gewend aan vaste drinkplekken, dat ze niet naar de rivier lopen voor water. De konikpaarden maken het helemaal bont. "Die gaan het ijs op en proberen er dan een gat in te trappen."