17 december 2008

Hoogste punt reconstructie Nijmeegs Torenmonument

 dscf2618toren  Vandaag, 17 december werd het hoogste punt bereikt bij de reconstructie van het monumentale landhoofd bij de Nijmeegse spoorbrug. De laatste van de twee loden torenspitsen van bijna vier meter hoog werden op de toren geplaatst met daarboven op nog een beeld van een ridder. Het landhoofd bij de spoorbrug is als enige in zijn soort bewaard gebleven. Met de reconstructie kreeg Nijmegen een beeldbepalend en uniek gebouw terug.  zie de foto's

V

Het Rijksmonument dateert uit 1878 en is van de hand van Pierre Cuypers, de architect die onder andere bekend is van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het landhoofd diende oorspronkelijk ter bescherming en verdediging van de spoorbrug en was van oorsprong een markant bakstenen gebouw van drie verdiepingen met aan weerszijden een torentje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de bovenste verdieping gedeeltelijk afgebroken door de Duitsers om hier afweergeschut te kunnen plaatsen. Ook de torenspitsen werden hierbij verwijderd. Na de oorlog zijn de beschadigde delen in zijn geheel afgebroken. In augustus van dit jaar is gestart met de reconstructie.

Het torenmonument is eigendom van ProRail. De restauratiekosten van in totaal 1.200.000 euro worden betaald door het ministerie van Verkeer & Waterstaat, Prorail en de gemeente Nijmegen. Verder is er een Efro subsidie toegekend.