28 november 2008

CdK brengt werkbezoek aan Ubbergen

Commissaris der Koningin Clemens Cornielje van de provincie Gelderland bracht donderdag een werkbezoek aan de gemeente Ubbergen. In de raadszaal van het gemeentehuis werd hij donderdagmorgen welkom geheten door loco-burgemeester Leidy vd Aalst , waarna een gesprek volgde over de samenwerking bij projecten tussen de gemeente en wooncorporatie Oosterpoort, gevolgd door een gesprek over de samenwerking van het bedrijfsleven met de gemeente. Na de lunch volgde een bijeenkomst in de Havo Notre Dames des Anges over de nieuw te bouwen school in de ecologische zone te Ubbergen. Hiervoor heeft de school namelijk een flinke subsidie van de provincie ontvangen.  's Avonds volgde een extra raads- vergadering over de conclusies van de bestuurs krachtmeting en de te ondernemen acties met een presentatie van burgemeester Paul Wilbers.  zie de foto´s   dscf7860cdk

door Geert Willems (Bron: De Gelderlander 281108)

Ubbergen, zoek een vaste partner

Commissaris Cornielje pleit bij bezoek voor trouwe samenwerking.

 UBBERGEN – Om de inwoners goed ter dienste te zijn en de leefbaar­heid van de dorpen op peil te hou­den, moet de gemeente Ubbergen op zoek naar meer samenwerking met andere gemeenten. En dan is het beste dat Ubbergen kiest voor één of meer vaste partners, omdat het niet efficiënt is om met veel wisselende contacten te werken.
  Dat advies gaf Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje giste­ren bij zijn werkbezoek aan Ubber­gen. „Ik hoor dat het ambtelijk ap­paraat kwetsbaar is en er komt veel nieuwe wetgeving op de ge­meenten af. De vraag is of Ubber­gen dat allemaal aankan. Daar maak ik me zorgen over", zei Cor­nielje gisteren in een speciaal be­legde raadsvergadering. Hij consta­teerde dat Ubbergen wel op erg veel verschillende plaatsen dien­sten inkoopt, samenwerkingen zoekt en gemeenschappelijke rege­lingen aangaat. „De éne samenwer­king wordt opgezegd, de ander weer belegd. Dat kost veel energie en het wordt ook zo ‘adhoc-erig'." Ik mis de visie. De commissaris pleitte voor een ‘duurzame' oplos­sing, waarbij Ubbergen niet alleen komt ‘halen', maar ook ‘brengen'.
  Twee mogelijke opties kwamen ook al voorbij. Samen met Millin­gen en Groesbeek die al op weg zijn naar een gezamenlijke pool van ambtenaren, of meer naar de grote buurman Nijmegen kijken. „We willen als provincie Ubber­gen helpen met de keuze, maar we gaan het niet voorschrijven. In het ene geval wordt Ubbergen een wijk van Nijmegen en sluit het aan bij stedelijk gebied. Bij het lan­delijke Berg- en- Dal alternatief zijn er wat meer overeenkomsten, zo­als toerisme."
  Ubbergen heeft momenteel niet echt een duidelijke visie bij het aangaan van samenwerkingsver­banden, volgens Cornielje. „Dat kost veel energie."

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.