20 november 2008

Uitreiking Nijmeegse Kinderlintjes 2008

 Burgemeester Thom de Graaf heeft op donderdag 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, voor de derde keer de Nijmeegse Kinderlintjes uitgereikt. De ceremonie vindt plaats om 13.00 uur in de Raadszaal van het Stadhuis. Jurylid en presentator Jochem van Gelder voerde met de zeven mini-decorandi een kort gesprekje, waarna hij de ceremonie van het uitreiken overgaf aan de burgemeester.  De meeste kinderen waren "onder valse voorwendselen" naar het Stadhuis in Nijmegen gelokt, waar ze op deze manier verrast werden. zie de foto's  dscf5841kinderlintjes


 

 

Persbericht met aanvullingen uit de Gelderlander van 211108.

De Nijmeegse Kinderlintjes zijn bedoeld voor alle kinderen in Nijmegen tussen de 4 en 12 jaar die zich belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren, die een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad, en die een voorbeeld zijn voor anderen. Dit jaar zijn zeven kinderen voorgedragen voor een lintje:

 

 • Maud Aarns(9 jaar) zamelt geld in voor waterfilters voor Uganda door zelfgemaakte sieraden te verkopen. Ze is een soort ambassadrice voor St. Samaritans Purse Nederland.
 •                   Ze  heeft net een armbandje verkocht aan burgemeester Thom de Graaf. Kost twee euro, maar de burgemeester vindt het sieraad wel vijf euro waard. Maud Aarns maakt armbanden, kettink­jes en sleutelhangers voor het goe­de doel: waterfilters voor gezinnen in Uganda. „Dan hebben ze een le­venlang schoon drinkwater. Elke vijftien seconden overlijdt een kindje door slecht drinkwater”, zegt de 9-jarige ‘superheld’ uit de wijk Lindenholt. Ze heeft al 660 euro opgehaald, goed voor elf wa­terfilters voor elf gezinnen. Een wereldprestatie, zeggen ze bij St. Samaritan’s Purse Nederland. Ze doet het allemaal op eigen initia­tief. Op 9-jarige leeftijd. Reden dat ze bij St. Samaritan’s Purse Neder­land zeggen: zo eentje hebben we nog niet eerder ontmoet. Daar vin­den ze Maud zo’n bijzondere vrij­williger dat ze haar een eigen plek­je hebben gegeven op de website.
    Kansarme kinderen in Afrika, Azië en Oost-Europa kunnen even­eens rekenen op haar inspanning. Hen hoopt ze ‘een beetje blij’ te maken met mooi versierde schoe­nendozen gevuld met schoolspul­len, toiletartikelen en speelgoed. Dat goede werk doet ze in dienst van Actiekids. Haar vier vriendin­netjes die vanmiddag zijn meege­komen – ‘ Ze zeiden dat we hier ge­schiedenisles zouden krijgen’ – wil­len wel met Maud meedoen.
   
 • De broers Rick en Joeri van den Berg(respectievelijk 14 en 11 jaar) zijn al jaren mantelzorgers voor hun vader, die al 18 jaar ziek is.
 •                           Hun vader René lijdt sinds 18 jaar aan de slopende ziekte van Beurger. Dan sterven ledema­ten stukje bij beetje af en volgen amputaties. René lag al 90 keer in het ziekenhuis en is 80 keer geope­reerd. Moeder Marga is kostwin­ner en werkt 32 uur per week onre­gelmatig buitenshuis als verpleeg­kundige. Wie zorgt dan voor va­der? Rick en Joeri. Ze doen alles voor hem. Huishoudelijk werk zo­als de tuin onderhouden, de hond uitlaten, vuilniszakken buiten zet­ten, konijn verzorgen, boodschap­pen doen. René: „ Ze deinzen ook niet terug voor wondverzorging of het helpen met aanbrengen van beide beenprothesen.”
    „ Als hij ziek op bed ligt – de been­protheses zijn dan uit – en hij vraagt om drinken te halen, dan doen de jongens dat”, zegt moeder Marga. Rick zit op basisschool de KleineWereld in Grootstal, Joeri op De Zonnegaard. Ze hadden het lintje voor hun mantelzorg niet verwacht.
    Joeri: „ Het is toch vanzelfsprekend dat je dat doet voor je vader?”
    Rick: „We hebben ook veel lol sa­men, hoor. We zijn alledrie zwaar NEC-fan en bij uitwedstrijden ga ik mee als begeleider van vader.”
 • Daphne Albers(12 jaar) heeft haar vader uit zee gered.
 •                           Ze is geen goede zwemster. Maar wel héél sterk. De 12-ja­rige Daphne Albers redde haar va­der Dave van de verdrinkings­dood. Het gebeurde afgelopen voorjaar. „We waren op vakantie in de Dominicaanse Republiek.
    De zee was heel ruw, hoge golven van twee, drie meter hoog. Mijn vader zwom in zee en ik zag dat hij in een golf wilde springen.
    Maar even later zag ik hem niet meer. Toen hoorde ik hem roepen: help, help. Ik ben naar hem toege­rend en heb hem op het strand ge­trokken, 80 kilo uit zee gehaald”, vertelt ‘superheld’ Daphne nuch­ter. De 12- jarige kwam meteen in actie: „ Je denkt niet na, je wilt je vader bij je hebben.” Helden­moed, vindt haar vader Dave. Om­dat zijn dochter zijn leven heeft ge­red, heeft hij haar voorgedragen.
    „Ik ben door een flinke golf omver geworpen, met mijn hoofd op de bodem. Daardoor was ik vanaf mijn nek helemaal verlamd. Ik heb enige tijd onder water gele­gen, ik kon niet opstaan. Toen de golven zich terugtrokken kon ik om hulp roepen. Mijn dochter was de enige die mij kon horen. Stel dat ik was teruggesleurd de zee in – je verdrinkt.” Sinds een maand is Dave weer klachtenvrij. Als Daph­ne terugkijkt op die spannende momenten, vindt ze het ‘ heel raar’. „Het is niet leuk begonnen,
  maar heel goed afgelopen.”
   
         
 • Freek Hanenbergh(9 jaar) haalt met een zelfgemaakt fietskarretje door weer en wind het plastic afval op van een groot deel van de 37e straat Weezenhof en gooit dit vervolgens netjes in de plasticbak.
 •                              Freek Hanenbergh ( 9) is een on­dernemer met een groen hart.
   
  Hij rijdt met een zelfgemaakt PVC-karretje achter de fiets door de wijkWeezenhof om bij men­sen thuis plastic afval op te halen.   Dat levert hij dan af in de grote plastic-bak bij het Winkelcentrum Weezenhof.   Freek doet dat twee keer in de weer, op vrijdag en op maandag.
    Voor elke volle afvalzaak krijgt hij een beetje geld dat hij dan weer deels investeert in zijn bijzondere ophaaldienst. ‘ Freek Express’ heet het bedrijf van de jonge Nijmege­naar
  en hij draait op twee vaste sponsors en vijf klanten.
    Wie hem heeft genomineerd voor een kinderlintje is niet duidelijk maar zijn moeder vermoedt dat het een meneer in de buurt is die altijd zegt dat Freek zijn huwelijk heeft gered.
    „ Die man maakte altijd ruzie met zijn vrouw over wie de plastic fles­sen naar de bak zou brengen. Dat ging niet goed. Freek heeft zijn diensten aangeboden en sindsdien gaat het goed.”
    Freek kan het verhaal niet bevesti­gen.
   
  Je klapt niet uit de school over je klanten.
    Hij was erg onder de indruk van al­le fotografen bij de uitreiking van zijn lintje, maar volgens Jochem van Gelder is Freek een held om­dat hij door wind, storm en hagel zijn bijdrage levert aan het milieu.
   

 • Lisanne Gloudemans(8 jaar)heeft het gemeentebestuur gevraagd om een speelplein aan de Daalseweg, dat ook is gerealiseerd.
 •                             Een terechte beloning", schreeuwden haar klasge­nootjes van de Roelant- Berk en Beukschool toen Lisanne haar lint­je kreeg. Zij zorgde ervoor dat er een speeltuintje kwam op de hoek Daalseweg, Frans Halsstraat en Min. Elandstraat. Ze had daar al heel vaak om gezeurd thuis, net als veel leeftijdsgenootjes uit de buurt.   „Hou er nou maar eens over op.   Als je dat écht wil, moet je de wet­houder een brief schrijven en er­om vragen", zei haar moeder die er een beetje kriegel van werd.
    Zo gezegd, zo gedaan. Lisette schreef dat veel kinderen uit haar buurt altijd de drukke Daalseweg moest oversteken om leuk te kun­nen spelen. Ze deed een tekening bij haar verzoekschrift waarop ze aangaf waar nog plek was voor een speeltuin en welke toestellen haar vriendjes en vriendinnetjes graag wilden. En warempel, de wethouder luisterde. Sinds een week of zes spelen elke dag kinde­ren op de gevraagde plek. Ze leven zich uit op de glijbaan met klim­wand, de springpalen, de duikel­rekken en in het huisje. Er staat zelfs een hek omheen, zodat auto­mobilisten er niet kunnen parke­ren. „ Alleen jammer dat er geen wipwap, geen schommel en geen zandbak is gekomen. Maar ja, je kunt ook niet alles hebben", zei Li­sette gisteren heel wijs.
   
 • Daniel Hendriks(12 jaar) is beste keeper van Nederland in zijn leeftijdscategorie.
 •                 Daniel Hendriks is de beschei­denheid zelf. En dat siert hem. Want op de keeperspromo­tiedag in Nieuwegein werd hij dit voorjaar uitgeroepen tot de beste van Nederland in zijn leeftijdscate­gorie. Een toptalent, dus. Zo bij­zonder vindt Daniël dat niet niet.
    „Omdat keepen iets is wat ik graag doe. Waarom moet ik daarvoor dan in het zonnetje worden ge­zet?” Maar hij is meer dan een goe­de keeper. Daniël is daarnaast ook een aardige en behulpzame jongen die overal en altijd het hart op de goede plaats heeft en goed bezig is in zijn club SV Hatert.
    „Ik ben een meevoetballende keeper. Eén op één ben ik sterk, zelf geleerd”, vertelt hij toch bij de uitreiking van zijn lintje. Daniël was met een smoes naar het stad­huis gelokt. Zelfs oog in oog met Jochem van Gelder en burgemees­ter De Graaf dacht hij nog steeds niet dat het hier wel eens mede om hem zelf zou kunnen gaan.
    Presentator Jochem van Gelder wist het wel. „Daniël is een echte Nijmeegse jongen waar de stad trots op kan zijn”. Misschien wordt hij wel keeper van Barcelo­na ergens rond het jaar 2022, want Daniël wil ooit in Spanje spelen.
    Maar nu speelt hij nog bij SV Har­tert. En met plezier. NEC zou het volgende stapje kunnen zijn. Daar­speelt zijn held Gabor Babos.


Iedereen kon tot 20 oktober een kind aanmelden voor een lintje. De jury die vervolgens de selectie heeft gemaakt, bestaat dit jaar uit: tv-presentator Jochem van Gelder, Jola van Dijk (jongste raadslid van Nijmegen), Rick Driessen (jeugdprins carnaval Rick de Tweede), Ans Bal-Schellekens (gepensioneerde superjuf van basisschool De Sterredans) en Mitchell Arens (winnaar Jeugdsportprijs 2008, Taekwondo).