15 november 2008

Sinterklaas weer in het land

Hij moest zaterdag op veel plaatsen tegelijk zijn, maar gelukkig had Sinterklaas even de tijd gevonden om per schip, samen met 150 Zwarte Pieten, Nijmegen te bezoeken. Omstreeks 13.00 uur kwam hij op de Waalkade aan, waar hij werd ontvangen door burgemeester Thom de Graaf. Voor het eerst dit jaar werd het publiek op de Waalkade bezig gehouden met een promotiewagen van Nickelodeon. De rondrit daarna liep, zoals hij vroeger gewend was, weer via de Benedenstad, naar het centrum van Nijmegen, waar ook nog een ontvangst was op het bordes van het Waaggebouw op de Grote Markt. zie de foto’s dscf3806sintnijmegen

Bron: de Gelderlander 151108

Dringen voor een glimp van de sint

NIJMEGEN – Nog maar net in Almere aangekomen, nu al op weg naar Nijmegen. Sint heeft de vaart erin, zaterdagmiddag. Terwijl ouders met hun kinderwagens richting aanmeersteiger sjezen, stoomt de stoomboot hen al voorbij. Het is tien voor­n. „Hij is te vroeg", moppert een moeder. „En uur zou hij komen. En uur is bij mijn uur."
Geen nood, sinterklaas wacht op iedereen. Het is druk op de Waalkade, erg druk. Aan een met hekken afgezet deel van de kade wordt nog altijd gewerkt aan de waterkering. Om sinterklaas en zijn pieten nog wat bewegingsruimte te geven staan er andere hekken – dranghekken – en beveiligers in het zwartblauw. Papa’s tillen hun kroost op de schouders. Het is dringen en zoeken naar een glimp van de sint.
Als de goedheiligman kort voor half twee het podium van kinderzender Nickelodeon heeft bereikt, wordt hij door burgemeester Thom de Graaf welkom geheten in „ de oudste en mooiste stad van Nederland".
De burgemeester heeft goed nieuws: „ Alle kinderen zijn hartstikke braaf geweest dit jaar, of niet soms?"
Sinterklaas, voorzien van een nieuw pak, neemt dat zomaar aan. Hij vertelt de kinderen dat zij een bijzondere burgemeester hebben, eentje die een paar decennia geleden ‘meehielp op de boot’. Niet als Thom, maar als piet, zogezegd. Het loopt tegen tween als de sint en zijn 120 pieten beginnen aan hun route door de stad. Een nieuwe route. Of beter: een oude, idyllische, in ere herstelde route die via de Vismarkt en de smalle Papengas loopt. Wie er niet bij was, kan op 22 en 27 november naar Nickelodeon kijken. De zender maakte er opnames van.