5 november 2008

Fotoavond oude en nieuwe monumenten in Ooij

De Stichting Monument en Landschap hield op dinsdag 4 november een najaars bijeenkomst in zaal De Vink te Ooij met als thema "Oude en nieuwe monumenten" in Ooij, die voor iedereen vrij toegankelijk was. De bezoekers konden deze avond genieten van een geweldige powerpoint presentatie van oude en nieuwe foto’s uit het archief van de Stichting en uit de verzameling van Wim Ebbben. Een en ander werd aan elkaar gepraat door Ton Gijsbers, Piet de Leeuw en Wim Ebben, die elk hun eigen kennis deelden met de bezoekers. zie de foto’s dscf1065monumentlandschap

Najaarsbijeenkomst 4 november 2008

Stichting tot Behoud van Monument en Landschap

Bij De Vink in Ooij

Plaatjes kijken is meestal leuk. Plaatjes kijken van bekende en bijna vergeten monumenten is helemaal leuk! En als er dan nog bij verteld wordt wie er ook alweer gewoond heeft of dat het gebouw vroeger een slagerij is geweest of een brouwerij dan wordt het alleen maar interessanter. Onder de bijna 50 bezoekers die voor de Najaarsbijeenkomst naar De Vink waren gekomen was er een grote mate van herkenning toen ze de vele beelden van vroeger zagen. Oude etsen van de kastelen die in Ooij en op de Kleverberg in Erlecom hebben gestaan zijn verrassend om te zien. Geleerd hebben we ook dat in Persingen geen kasteel heeft gestaan maar een Huis, en dat de Spindel, dat als industrieel monument tegenover Oortjeshekken staat, geen pomp is.

Beelden van hoog water en de laatste dijkdoorbraak in 1926 waren indrukwekkend en bracht de evacuatie van 1995 weer in gedachten. Zwart-wit opnamen van lang geleden en kleurenfoto’s van de huidige situatie na elkaar deed beseffen hoe anders de Ooijpolder er heeft uitgezien en ook hoeveel, met name gebouwen, er verdwenen zijn door overstroming, oorlogsschade en soms ook verval.

Gelukkig hebben we dit oude beeldmateriaal nog dankzij de dia’s van de Stichting en een verwoed verzamelaar als Wim Ebben.

Hij wist, uit het hoofd, precies wie er allemaal in de gebouwen gewoond hebben of nu wonen. Die kennis mag niet verloren gaan!! De oude foto’s van de mensen bij de boerderij of spelende kinderen en een processie zijn echt prachtig.Ton Gijsbers liet ons o.a. meegenieten van de details van de monumenten, de bouwstijlen en wat voor functie ze soms gehad hadden. Piet de Leeuw vertelde o.a. over hoe de Schokkervissers langs de Waal terecht kwamen en over afwateringsproblemen waar de polder al eeuwen mee kampt.

De veranderingen in het landschap zijn natuurlijk ook duidelijk te zien nu er zoveel natuurgebied bij is gekomen en er weer vlechtheggen in het landschap worden geplaatst.

De vergelijkingen in beeld van het dorp Ooij vroeger en nu aan het einde van de presentatie was verrassend, vooral de foto’s gemaakt vanuit de toren van de Hubertuskerk gaf een prachtig beeld. Een dorp waar bijna geen huizen stonden rond de honderd jaar oude kerk en het dorp van nu dat echt een dorp is geworden.

Bedankt Wim Ebben, Ton Gijsbers en Piet de Leeuw voor de geweldig geslaagde avond.