29 oktober 2008

Ontbijten in de Biezenkamp

dscf0195schoolontbijt Woensdagmorgen deed basisschool de Biezenkamp in Beek mee aan het Nationaal schoolontbijt, dat geheel werd verzorgd door Hans, de echte Bakker uit Beek en Groesbeek. In het kader van De Week van het Brood kregen alle klassen een heerlijk ontbijt voorgeschoteld in hun eigen klaslokaal. Het doel was natuurlijk dat de leerlingen op een verantwoorde en leerzame manier werden voorgelicht over het nut van een goed ontbijt. Voor bakker Hans was er een foto met alle leerlingen, waarop hij bedankt werd en welke hij in zijn zaak kan hangen. zie de foto’s

 

Hans sponsort 442 gratis ontbijtjes

De week van het brood staat dit jaar is het teken van het ontbijt. Hans de Echte bakker uit Groesbeek en Beek doet daar aan mee. Alle kinderen van basisschool De Biezenkamp in Beek krijgen een gratis ontbijt van hem aangeboden.

En dat is niet zomaar. Om goed te kunnen functioneren en presteren na het opstaan heeft iedereen weer voldoende energie en bouwstoffen nodig. Een goed ontbijt is daarom onmisbaar, vooral voor kinderen. Toch blijkt dat kinderen niet altijd even goed ontbijten en dat is ongezond. Want het tekort dat je oploopt door het ontbijt over te slaan wordt in de loop van de dag zelden gecompenseerd. Met het bezorgen van 442 gratis ontbijtjes wil Hans de Echte bakker het belang van een gezond ontbijt benadrukken. De week van het brood is dit jaar van maandag 27 oktober tot en met zaterdag 1 november. Hans is natuurlijk van de partij. Hij houdt in deze periode speciale acties met ambachtelijk producten en extra kortingen. In Groesbeek van 29 oktober tot en met 1 november. In Beek van 31 oktober tot en met 4 november.

Dat Hans zich echte bakker mag noemen is niet zo maar. Hij behoort tot een Echt Bakkersgilde waar slechts 225 bakkers in Nederland zijn toegelaten. Zij voldoen aan strenge eisen op het gebied van brood- en banketkwaliteit. Maar ook de bediening, hygiëne en presentatie zijn belangrijk ijkpunten. De echte bakkers zijn herkenbaar aan het gele kwaliteitslogo: een teken dat kwaliteit gegarandeerd is

 

Het Nationaal Schoolontbijt is het grootste ontbijtevenement van Nederland. Meedoen betekent veel voorpret, een plezierige ochtend en instructieve lessen over goede voeding en de rol die brood daarin speelt. De hele school kan deelnemen aan het Nationaal Schoolontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt verzorgt in 2008 een ontbijt voor 2.200 scholen. Zo’n 500.000 schoolontbijtjes dus! Het Nationaal Schoolontbijt is tevens een aantrekkelijke kapstok voor lessen en activiteiten over gezonde voeding en de plaats van het ontbijt daarin.

De Stichting Bakkerij Imago, een samenwerkingsverband van een aantal grote industriële bakkerijen, heeft in 2003 het initiatief genomen voor het organiseren van een ontbijt op basisscholen. Met deze activiteit willen de initiatiefnemers het plezier in en het belang van een goed ontbijt onder de aandacht brengen van schoolkinderen, ouders en leerkrachten. Daarmee hopen ze een bijdrage te leveren aan een grotere kennis over goede en gezonde voeding. Daarbinnen onderstrepen zij het belang van het eten van brood.

Alle basisscholen in Nederland komen in aanmerking voor het Nationaal Schoolontbijt. Na een eerste geslaagde proef op 5 basisscholen in 2003, deden in 2004 80, in 2005 bijna 1.100 scholen, in 2006 1.500 scholen en vorig jaar 2.000 scholen mee. Dit jaar kunnen 2.200 basisscholen meedoen aan het evenement.

  •  

Ontbijt broodnodig

Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat je eerst benzine in je tank moet gooien om te kunnen rijden. Batterijen in je mobieltje stopt om te kunnen bellen. Of een accu moet opladen voor de laptop. Maar wat doen we zelf? We haasten ons de deur uit. De verleiding is groot om zonder een volledig ontbijt op weg te gaan. Of zelfs zonder ontbijt te vertrekken. Maar de eerste maaltijd van de dag, vlak nadat je opstaat, is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Brood vormt daarom de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Onderzoeken wijzen uit dat we ons met het overslaan van een goed samengesteld ontbijt letterlijk tekort doen. Een tekort dat gedurende de rest van de dag niet meer in te halen is.

Ontbijten: een goede start van de dag

Gezond blijven en lekker eten? Dat wil iedereen. De meeste mensen realiseren zich dat hun lichaam niet vanzelf werkt. Het heeft energie en allerlei voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Dat geldt voor iedereen. Alleen de accenten kunnen verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld je lichamelijke activiteit of je leeftijd. Wie gezond eet, eet vooral gevarieerd. Verstandig eten is een kwestie van ‘afwegen’. Van sommige producten zou je wat meer moeten eten, van andere liever wat minder. In ieder geval is het van belang dat je een goede start maakt. Te beginnen met het ontbijt, dat is een onmisbare maaltijd. Je lichaam heeft het ‘s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Het ontbijt is dus een onmisbare maaltijd.

Ontbijt levert broodnodige voedingsstoffen

Uit het onderzoek van TNO komt naar voren dat ontbijten belangrijk is voor een gezonde voeding. Van de energie en voedingsstoffen die we dagelijks binnen krijgen, wordt 10-15% geleverd door het ontbijt. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Wie ontbijt, krijgt meer vitaminen en mineralen binnen. Ontbijters komen dichter in de buurt bij de aanbevelingen van voedingskundigen. Niet-ontbijters krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is voor een gezond lichaam. Goed ontbijten is van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de achterstand die je wat betreft vitamines en mineralen oploopt door die eerste maaltijd over te slaan, in de loop van de dag zelden wordt gecompenseerd.

Ontbijt houdt kinderen bij de les

Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor kinderen. De ontbijtgewoonten van schoolgaande kinderen staan de laatste jaren in de belangstelling. Verschillende onderzoeken in binnen en buitenland legfgen een verband tussen slechte concentratie en prestatie op school en het overslaan van het ontbijt. Ook in een Nederlands onderzoek onder ruim 1400 kinderen(Gorissen e.a.,1999) signaleerden leerkrachten hongerigheid en slechte concentratie bij kinderen die niet hadden ontbeten. Als kinderen niet ontbijten is de verleiding bovendien groot om op een later moment te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitaminen en mineralen

Ontbijten, een zaak van gewicht

Schoolkinderen die niet ontbijten hebben lopen een hoger risico om te zwaar te worden in vergelijking met kinderen die ’s morgens wel eten. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland naar de relatie tussen lichaamsgewicht en niet-ontbijten. Wie ’s ochtends niet eet blijkt gemakkelijk te bezwijken voor verleidingen. Daarom is niet-ontbijten altijd af te raden. Temeer omdat ook voor kinderen geldt dat ze het tekort aan voedingsstoffen niet meer inlopen. Wie een gezond gewicht binnen bereik wil brengen, doet er juist goed aan om de dag te beginnen met een ontbijt. Bij voorkeur met (bruin of volkoren) brood want de voedingsvezels erin zorgen voor een verzadigd gevoel. Dat maakt het doorgaans gemakkelijker om ook de rest van de dag evenwichtig en gezond te eten.

Op de website van het Voedingscentrum kun je testen of je een gezond gewicht hebt.

Wat is een goed ontbijt?

Er is een aantal basisproducten dat van de eerste maaltijd een goed ontbijt maakt. Maak elke morgen een keuze uit:

 

  • Graanproducten: brood, muesli;
  • Zachte (dieet)margarine of (dieet)halvarine;
  • Melk en melkproducten (de halfvolle en magere soorten), kaas (denk ook aan de 20+ en 30+ soorten) en vleeswaren (breng variatie aan in de soorten die minder en meer vet bevatten);

• Fruit

 

Een graanproduct hoort dus bij een goed en gezond ontbijt. Brood is daar een belangrijk voorbeeld van. TNO Voeding heeft in 2000 gekeken naar de rol van brood in de totale Nederlandse voeding. Naar aanleiding van hun studie concluderen ze dat brood een nog veel belangrijkere plaats inneemt dan tot dusverre werd aangenomen. ‘Brood blijkt van alle voedingsmiddelen de belangrijkste leverancier van energie, koolhydraten (zetmeel), voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium.’ Met de laatste voedingsstof onderscheidt brood zich van andere graanproducten, zoals muesli, die meestal geen jodium bevatten. Ook is brood van belang voor de vitaminen B1- en B6-, de seleen-, zink- en foliumzuurvoorziening. Verder blijkt dat brood weinig vet bevat.

Er is eigenlijk geen reden om een broodontbijt over te slaan. Geen tijd? Ontbijten is een kwestie van prioriteit!