20 oktober 2008

Een toverboom in de school

 

Nog voor de zomervakantie, in de projectweek, hebben de kinderen van groep 1 en 2 van de basisschool OPWEG in Ooij gewerkt aan een heel groot gezamenlijk kunstwerk voor in de school. Ze hebben met z’n allen een toverboom gemaakt. Een grote boom met allemaal takken en blaadjes eraan. En in plaats van fruit of bloemen hangen er dromen, wensen en andere bijzondere dingen aan de boom. De boom is helemaal gemaakt van klei. De kinderen hebben alles zelf gemaakt, behalve de stam. De stam is gemaakt door docent kunstprojecten Lotte van Campen, die het werk bedacht en de kinderen en leerkrachten begeleid heeft. In de herfstvakantie heeft Lotte, samen met een aantal groepsouders, de boom opgehangen in de grote hal bij de kleuterwc’s. Maandagochtend werd het kunstwerk voor en door de kinderen onthuld. Buiten schooltijden kunt u de boom komen bewonderen. zie de foto’s dscf8253opweg
 

 

door Mart Grol De Gelderlander 201008

OOIJ – Afgelopen lente stapte beel­dend kunstenares Lotte van Cam­pen met enkele boomtakken het klaslokaal binnen van de kleuters van basisschool Op Weg in Ooij. Het was de start van een aantal creatieve lessen voor de leerlingen van groep 1/2.
Lotte: „We bespraken de takken en voelden aan de knopjes. Ik wil­de de kinderen leren om kunst te bekijken en te bespreken."
Na de les heeft iedere kleuter een boomtak en wenstegel gemaakt van klei. Kunstenares Lotte bakte ze in de oven en zo is nu een kera­mieken wensboom ontstaan.
„Het is geen nabootsing van de na­tuur. Vandaar dat de boom bijvoor­beeld ook blauwe takken heeft in plaats van groene."
Ieder kind kon de eigen creativiteit loslaten op het project. „Het was niet de bedoeling dat de hele klas hetzelfde knip- en- plakwerkje maakte dat de juf had uitgezocht."
Lotte heeft samen met enkele moe­ders in de herfstvakantie alle wen­sen op houten panelen geplakt. Met superlijm, zodat ze ook echt blijven hangen.
Met de boormachine in de aanslag klommen de dames afgelopen za­terdag samen met conciërge Geert de ladder op om de boom te beves­tigen. Vanochtend komt de wens­boom tot leven, na een officiële opening in de hal van de school.
Bij abstracte wensen is het moei­lijk om er een voorwerp van te ma­ken. „Want hoe verbeeld je bijvoor­beeld blijdschap? Gebruik je dan de zon, een lachende mond of een oog? Dat mag je zelf bepalen."
Volgens moeder Anja kun je aan het werk aflezen wat voor kind het is. „ Jongens gaan voor mooie huizen. Meisjes denken vooral in mensen, zoals prinsessen."
Het zijn veelal ‘zuurstokroze’ dro­men, volgens kunstenares Lotte.
Er hangt ook een zwart baksel aan de muur. Het is een ruimteschip. Daarnaast hangen een vliegend draakje, een voertuig met blauwe stippen en een gekleurde vlinder, wat waarschijnlijk duidt op vrij­heid.
De dochter van Anja maakte een skelet. „ Ze wenste in de lente al dat het binnenkort Halloween werd. Dat vind ze een topfeest."
De boom groeit naast het lokaal van groep 1/2. Via een gangetje rei­ken de takken nu tot aan het toi­let. Het is de bedoeling dat de wensboom de gehele schooltijd van de leerlingen blijft hangen. „ Zo kun je zien wat een wens in de loop der jaren doet."