Een uitgeprocedeerde man van Iraanse afkomst heeft donderdagmorgen voor een grote verkeerschaos in en rond Nijmegen gezorgd. Omstreeks 07.15 had hij één van de bogen van de Waalbrug beklommen en dreigde te zullen springen als staatssecretaris Albayrak hem niet te woord zou staan. Politie, brandweer en ziekenauto stonden paraat, terwijl door de brandweer zelfs hoogwerkers uit Arnhem en Amersfoort ter plaatse waren gedirigeerd. Ook politiechef Aart Garssen was ter plaatse, alsmede burgemeester Thom de Graaf. Pas omstreeks 13.25 uur gelukte het om de man zover te krijgen, dat hij in het bakje van een hoogwerker van de brandweer plaats nam en zich naar beneden liet brengen. Vandaar is hij per ziekenauto afgevoerd. zie de foto's |
Dagblad De Pers vandaag 09:45
Update: vandaag 13:16
Het verkeer rond Nijmegen staat muurvast, doordat een vermoedelijk uitgeprocedeerde asielzoeker donderdagmorgen op de Waalbrug bij die stad is geklommen. De Iraanse man dreigt van de brug te springen. Daarom sloot de politie eerst de rijbanen stadsinwaarts af en later ook de andere kant van de weg.
De man is volgens een woordvoerder van de politie bang dat hij wordt uitgezet. Hij eiste urenlang dat staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie met hem kwam praten, maar heeft die voorwaarde na gesprekken met onderhandelaars in een hoogwerker van de brandweer laten vallen.
Onderhandelingen
Twee onderhandelaars van de politie in een hoogwerker van de brandweer probeerden de man van de brug af te praten. De gesprekken konden de man er niet toe bewegen van de brug af te komen. De politie probeert nu om hem met zijn vrouw te laten praten. Zij staat met een onderhandelaar in een hoogwerker van de brandweer, maar de man wil hen niet dichtbij laten komen. Een arrestatieteam van de politie bereidt zich voor om in te grijpen.
Vanaf het wegdek is de onderste boog van de brug ongeveer vijftien meter hoog. De boog strekt zich tientallen meters boven het rivierwater uit. Er is volgens de zegsman van de politie voorlopig geen sprake van dat de staatssecretaris naar Nijmegen komt.
Files
De files en opstoppingen in en rond Nijmegen strekken zich uit van de A73 (Venlo -Nijmegen) tot achter Arnhem. Op de A50 (Apeldoorn – Den Bosch) en de A15 (Valburg – Nijmegen) heeft Rijkswaterstaat tijdelijke extra rijstroken geopend om het verkeer in beweging te krijgen. Er zijn omleidingen ingesteld, maar de politie raadt weggebruikers vanuit het noorden vooral aan Nijmegen te mijden en eventueel via Duitsland te rijden. Ook het scheepvaartverkeer op de Waal heeft te maken met vertragingen.
Enkele jaren geleden voerde een man vanaf de boogbrug actie voor de rechten van gescheiden vaders, meldt De Gelderlander. Ook toen werd de brug afgesloten.
Bron: De Gelderlander
NIJMEGEN – De 42-jarige Iraniër die urenlang dreigde van de Waalbrug te springen, is om 13.28 uur door de politie met een hoogwerker van de boog van de brug gehaald. Met zijn actie zorgde de man voor een ongekende verkeerschaos rond Nijmegen, omdat de Waalbrug lange tijd was afgesloten.
De man woonde volgens een vriendin sinds anderhalf jaar met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland en heeft anderhalve week geleden te horen gekregen dat hij het land uit moet. De Waalbrug bij Nijmegen werd donderdagochtend kwart voor elf volledig afgesloten voor verkeer. De politie had het verkeer eerder al een tijdje stilgelegd om via een hoogwerker contact te kunnen leggen met de man. Dat is omstreeks tien uur ook gelukt. De man zat al vanaf ongeveer zeven uur in de brug op ongeveer 20 meter hoogte. Hij had zich blijkbaar goed voorbereid op zijn actie, want hij was ingepakt in plastic tegen de regen
De Iraniër eiste aanvankelijk een gesprek met staatssecretaris Albayrak, die verantwoordelijk is voor asielzaken. De politie probeerde vervolgens hem met zijn vrouw te laten praten. Ook dat leidde er niet toe dat de man naar beneden kwam. Rond 13.00 uur probeerde een advocaat via de hoogwerker de man ertoe te bewegen zijn actie te staken. Vermoedelijk heeft de advocaat de man ervan kunnen overtuigen dat zijn situatie niet geheel hopeloos is. Nadat hem een gesprek met een vertegenwoordiger van de staatssecretaris was toegezegd, liet hij zich naar beneden liet brengen.
Vooral het verkeer naar Nijmegen heeft veel last van de actie ondervonden. Enige tijd was er stadinwaarts helemaal geen verkeer mogelijk. Zelfs de Waalsprinter, de snelle bus tussen de Ovatonde bij Ressen en de universiteit, kreeg een verbod om door te rijden over de busbaan. De snelle bus werd ook via de enige vrije baan naar de stad geleid. Via de filemeldingen op de radio is automobilisten de hele dag aangeraden Nijmegen via andere routes te benaderen. Veel automobilisten parkeerden hun auto in en om Lent en liepen de Waalbrug over op weg naar hun werk.
Het is niet voor het eerst dat mensen op de bogen van de brug kruipen. Enkele jaren geleden voerde een man vanaf de boogbrug actie voor de rechten van gescheiden vaders. Ook toen werd de brug afgesloten.
was donderdag zeven uur in de greep van een man die uit wanhoop de Waalbrug beklom en dreigde naar beneden te springen. Terwijl hij koffie dronk op 15 meter hoogte, stond menigeen in de file.
Zeven uur in greep van man op Waalbrug (Bron: De Gelderlander, Frank Hermans)
7.00 uur: Een 42-jarige Iraniër klimt op de Waalbrug bij Nijmegen.
Anderhalve week geleden hoorde de bewoner van het Nijmeegse AZC dat hij geen verblijfsvergunning krijgt.
7.10 uur: De politie krijgt de eerste melding. De man met muts, handschoenen, poncho en thermoskan, trekt de aandacht door briefjes naar beneden te gooien.
7.45 uur: De politie besluit groot in te zetten. De dreiging dat hij springt, wordt serieus genomen.
8.45 uur: Verkeer stadinwaarts wordt stilgelegd om een hoogwerker te plaatsen. De ambulancedienst is paraat. Een speciaal team van de politie staat klaar om de man zo mogelijk per verrassing te overmeesteren en abseilend van de brug te halen. Op de Waal liggen reddingsboten van politie, brandweer en rijkswaterstaat. Dan is al duidelijk dat het om een asielzoeker in nood gaat. Een Iraanse tolk wordt opgetrommeld voor onderhandelingen. Volgens een politiewoordvoerder is de man goed aanspreekbaar, hij oogt niet labiel. "Het gevaar dat hij valt door een ongeluk met deze harde wind acht ik groter dan dat hij bewust springt." Terwijl de Iraniër een sigaret rookt, steekt hij naar omstanders een duim omhoog.
9.30 uur: Het verkeer staduitwaarts gaat over een van de twee rijstroken; stadinwaarts eveneens een rijstrook. De Waalbrug wordt drukker met wandelaars die per auto of bus (Waalsprinter) in de file zijn gestrand.
9.50 uur: Politieonderhandelaars gaan per hoogwerker naar boven om de man naar beneden te praten. Deze heeft als eis dat hij voor 14.00 uur een gesprek wil met staatssecretaris Albayrak van Justitie. Ondanks de stevige windvlagen loopt de Iraniër heen en weer over de boog van de brug om duidelijk te maken dat hij springt indien hij zijn zin niet krijgt.
10.00 uur: Steeds meer omstanders per fiets of te voet houden halt om een blik op de Iraniër te werpen. Het autoverkeer dat nog door mag, rijdt stapvoets, vooral ook omdat nieuwsgierige automobilisten een kijkje nemen.
10.30 uur: De vrouw van de Iraniër en hun twee kinderen arriveren, in tranen en duidelijk in paniek. Volgens een vriendin, die de vrouw vergezelt, heeft de man tot de actie besloten zonder vooraankondiging. Wanneer de man haar ziet, gaat hij wild tekeer.
10.45 uur: De brug wordt afgesloten voor verkeer. Het gevaar dat hij springt, wordt te groot geacht.
11.00 uur: Ook de fiets- en voetpaden worden met lint afgezet, tot woede van veel mensen. Zij kunnen alleen nog via een grote omweg, over de fietsbrug bij de spoorbrug, de Waal over. Het commentaar wordt bijtender. Herhaaldelijk krijgt de Iraniër scheldkanonnades naar zijn hoofd. "Spring dan!" En: "Weet je wel wat dit ons kost."
11.15 uur: Verkeer dat voor de Waalbrug stilstaat, keert op de weg voor een omleiding. De Waalbrug zelf is parkeerplaats voor steeds meer hulpvoertuigen.
12.15 uur: Een onderhandelingspoging van zijn vrouw vanuit de hoogwerker mislukt. Het aanhoudingsteam hijst zich in de klimtouwen en gaat via de brugboog omhoog. Wanneer de Iraniër hen opmerkt, keren de leden weer terug.
12.30 uur: De advocaat van de Iraniër spreekt, eveneens vanuit de hoogwerker, uitvoerig met zijn cliënt. Naar verluidt vertelt deze dat zijn zaak nog niet kansloos is.
13.00 uur: Een laatste onderhandelingspoging van vrouw en advocaat met de boodschap dat de Iraniër kan rekenen op een gesprek met een vertegenwoordiger van Albayrak. Voorwaarde is dan wel dat hij eerst naar beneden komt.
13.30 uur: Onder toeziend oog van de net gearriveerde burgemeester Thom de Graaf stapt de Iraniër in de hoogwerker en komt ongedeerd beneden.
14.00 uur: Het verkeer rijdt weer.