Op 8 september, de dag van de Alfabetisering, hebben de wethouders educatie van zeven gemeenten in de regio Nijmegen een Actieplan Laaggeletterdheid ondertekend. Het actieplan wordt uitgevoerd door het ROC en is ervoor bedoeld om steeds meer mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven over de drempel te krijgen om dit alsnog te leren. In de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn worden door het ROC al diverse cursussen gegeven. In de komende tijd zal er speciale aandacht zijn voor de laaggeletterden en zal er veel energie gestoken worden om deze groep te bereiken. Namens de gemeente Ubbergen ondertekende wethouder Leidy van der Aalst het actieplan. De vertegenwoordiger van de Gemeente Millingen aan de Rijn was verhinderd. zie de foto's |
Wist u dat 1 op de 8 volwassenen niet goed kan lezen of schrijven? Dat zijn 1,5 miljoen Nederlanders. Ook in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn gaat het om honderden inwoners die deze basisvaardigheden niet beheersen. Voor een deel gaat het om ouderen die niet de kans hebben gehad om een goede schoolopleiding te volgen maar ook jonge mensen hebben er mee te kampen. Als je niet kunt lezen en schrijven wordt het steeds moeilijker om goed mee te kunnen in onze maatschappij, omdat ook steeds meer via de computer gaat.
Op 8 september, de dag van de Alfabetisering, hebben de wethouders educatie van zeven gemeenten in de regio Nijmegen een Actieplan Laaggeletterdheid ondertekend. Het actieplan wordt uitgevoerd door het ROC en is ervoor bedoeld om steeds meer mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven over de drempel te krijgen om dit alsnog te leren. In de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn worden door het ROC al diverse cursussen gegeven. In de komende tijd zal er speciale aandacht zijn voor de laaggeletterden en zal er veel energie gestoken worden om deze groep te bereiken.
Namens de gemeente Ubbergen ondertekende wethouder Leidy van der Aalst het actieplan. De vertegenwoordiger van de Gemeente Millingen aan de Rijn was verhinderd.
door Jacqueline de Bekker (Bron: de Gelderlander 080908)
NIJMEGEN – Het is het bekende verhaal.
Zeggen dat je je bril bent vergeten omdat je niet kunt lezen wat er op de formulieren staat. In de regio Nijmegen heeft zelfs een op de acht volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen.
Groesbeek, Heumen, Mook, Ubbergen en Millingen pakken het analfabetisme nu aan met het Actieplan Laaggeletterdheid. Behalve de vijf gemeenten in de regio Rijk van Nijmegen doen ook Wijchen en Beuningen mee aan het Actieplan.
Samen met het roc in Nijmegen proberen de zeven gemeenten laaggeletterden, mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, ertoe te bewegen weer in de schoolbanken te gaan zitten.
Een van de doelen van het Actieplan is tenminste 10 procent van de laaggeletterden te bereiken en tot actie te bewegen: les te gaan volgen.
In KasteelWijchen aan de Kasteellaan ondertekenen vertegenwoordigers van de deelnemers vanavond dit Actieplan. Dat het officiële moment vandaag is, is niet toevallig. Het is de Internationale Dag van de Alfabetisering.
ROC Nijmegen, Regionaal Opleidingen Centrum, geeft in de deelnemende gemeenten al jaren alfabetiseringscursussen. Geen overbodige luxe, aldus een woordvoerder van ROC. Nederland telt namelijk anderhalf miljoen laaggeletterden. Een kwart van de kinderen in groep 8 haalt niet het Cito-leesniveau.
Analfabeten weten hun probleem vaak heel goed te verbergen. Dat gaat wel ten koste van henzelf. Behalve dat ze in een isolement leven, is ook aangetoond dat hun gezondheid eronder lijdt.