2 september 2008

Jos vd Brink nieuwe koning van Kekerdom

 Millingenaar Jos v.d. Brink is zondagmiddag de nieuwe koning geworden bij Schutterij EMM uit Kekerdom. In een spannende, maar ook sportieve strijd met zijn rivaal Jan Menting was het Jos die uiteindelijk de laatste restjes van de romp van de vogel naar beneden haalde. Hij zal samen met zijn vrouw Marjolein het koningspaar voor het seizoen 2008-2009 vormen. De nieuwe jeugdkoning werd Robin Schaminee. Ook werden een aantal jubilarissen gehuldigd, t.w. Ruth Awater (25), Marc Daals (25), Johan Kopp (40), Jan Klomp (40), Jan Hubbers (40) en Rinie Mulders (40). Rinie Mulders kreeg uit handen van de voorzitter van de Kring van Schutterijen en Gilden Rijk van Nijmegen/De Betuwe de Zilveren Draagpenning. Foto's: Erik Hell, WFM kabelkrant.
 img_8715jeugdkoning_kkdom  img_8981koningspaarkkdom

  Bron: De Gelderlander 020908

Koning Jos in voetsporen van vader Jo

KEKERDOM – Voorzitter Jan van Haaren van schutterij EMM hoopte van tevoren al dat Jos van den Brink de nieuwe koning van Kekerdom zou worden. Tegenkandidaat Jan Menting heeft geen vrouw. "Ik kus toch liever koningin Marjolein", lacht hij. Maar er is ook een serieuze reden dat de schutterij blij is met koning Jos. Zijn vader Jo was in 1956 de eerste EMM-koning die zijn residentie in café Heijmen had. Zoon Jos wordt nu de laatste die met zijn troon de kermis viert in hetzelfde café – De Waard van Kekerdom – dat op 1 oktober de deuren sluit.

De cirkel is daarmee rond. De eigenaar, natuurstichting Ark, gaat de grond en het café verkopen. Over enkele jaren moet er op die locatie een nieuw dorpshuis annex schoolgebouw staan.

"Het is een onzekere tijd voor ons", vertelt voorzitter Van Haaren. "We hopen dat er tijdelijk een andere uitbater komt."

De sluiting van het Wilderniscafé, met de inpandige horecagelegenheid De Waard van Kekerdom, is het gesprek van de dag op de kermis en schuttersfeesten. " Het dak gaat er af dit jaar", grappen ze in het dorp.

Pastoor Eric Smits maakte het afgelopen weekeinde tijdens de schuttersmis, het officiële begin van de kermis, al toespelingen op de Ark van Noah. " Als de Ark met de dieren gaat, laat ze dan ook maar de kadavers meenemen."

Jos van den Brink had vorig jaar, op de laatste dag van de kermis 2007, al besloten dat hij dit jaar een gooi naar het koningschap wilde doen. Op het allerlaatste moment meldde zich Jan Menting als tegenkandidaat.

Normaal is Jos – in het dagelijks leven schilder bij het Millingse bedrijf Van Haren – tijdens de Kekerdomse kermis kelner in De Waard van Kekerdom. Die taak neemt nu tegenstander Jan Menting op zich. "Het was een mooie strijd", vindt de nieuwe koning. "We hadden allebei een groot stuk van de vogel af geschoten en toen was er nog maar een klein deel over. Dan gaat het geluk meetellen. Bij de 49e keer was het raak."

Zijn 8-jarige zoon Mitch ontdekte al snel de naam van Jos z'n vader op de indrukwekkende ambtsketen die hij omgehangen kreeg. "Kijk, opa staat er ook op!"

"Ja, dat was mooi", zucht Jos. "Hij was zo trots als een aap. Vanmorgen heeft hij de vogel mee naar school genomen."