25 augustus 2008

Burgemeester Masaya in Nijmegen

 dscf0267burgemeester_massaya_nicaragua  Burgemeester Orlando Noguera van Masaya is zeer te spreken over stedenband van de Nicaraguaanse stad met Nijmegen. Hij is op bezoek in Nijmegen om  te praten over hernieuwde samenwerking op het gebied van afvalverwerking.

door Bob van Huët  Bron: De Gelderlander)

NIJMEGEN – De stedenband van Nijmegen met de stad Masaya in Nicaragua bestaat 20 jaar. Burgemeester Orlando Noguera is deze week op bezoek om te praten over hernieuwde samenwerking op het gebied van afvalverwerking. Nijmegen levert daarbij technische kennis in een al succesvol project dat wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Noguera wil niet de diplomaat uithangen, maar prijst deze stedenband oprecht als de meest vruchtbare die de stad is aangegaan. Uit een lijst samenwerkingsprojecten pikt hij er drie: er is een kadastersysteem opgezet in Masaya; er zijn computers en software gekomen waardoor de gemeente Masaya een van de beste gemeentelijke computernetwerken van het land heeft en op dit moment wordt een groot milieuplan uitgewerkt voor het ophalen, afvoeren en verwerken van het vuil in de stad. Van levensbelang voor een stad die bekend staat als de vuilste van Nicaragua. Dertien van de zestien illegale vuilstorten zijn recent opgeruimd en Nijmeegse experts werken aan een voorlichtingscampagne voor de lokale bevolking. Noguera: „ De resultaten daarvan worden zichtbaar. We investeren in een schone stad en leggen de burgers uit dat wat we doen nodig is vanwege gezondheid en hygiëne."
Het overleg over dat alles noemt hij weleens ‘typisch' vanwege de Nederlandse volksaard, zegt hij met een glimlach „ Jullie zijn altijd heel nauwkeurig, bijna perfectionistisch, en willen precies weten hoe het uitgevoerd wordt en wat het kost. Ik denk dat het belangrijk is dat we een aantal dingen uit die werkwijze hebben overgenomen in ons eigen bestuur. Wij willen duidelijk en transparant zijn. De burgers laten zien dat we hun belastinggeld aanwenden voor verbeteringen. Belangrijker dan dat vind ik de goede vriendschappelijke relatie met Nijmegen. Dat maakt dat je kunt samenwerken met vertrouwen en respect hebt voor elkaars werkwijze."
Gevraagd naar wat Orlando Noguera zou doen aan de Nijmeegse verkeersproblemen, is hij resoluut.
„Die problemen hebben wij ook: fietsers die zich nergens wat van aantrekken. Ik ben trots op de verkeersborden en stoplichten die we in de stad hebben gezet. Het begint te werken. Er zijn minder ongelukken. Een goede verkeersafwikkeling is niet alleen een economisch belang, maar ook van levensbelang. Ik wil dat mijn familie veilig over straat kan gaan. En als de automobilisten niet luisteren? Geef ze boetes. Luisteren ze nog niet, dan nog hogere boetes. Tot ze zich aan de regels houden."