22 augustus 2008

Tentoonstelling Luxe Decadentie in de Valkhof

 Van 23 augustus 2008 tm 4 januari 2008 is er een nieuwe toptentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen met als naam: "Luxe en Decadentie. Leven aan de Romeinse Goudkust". Deze tentoonstelling biedt een inkijkje in het leven van de Romeinse "Quote 100", de kleine groep superrijken die 2000 jaar geleden in immense villa's woonden aan de Golf van Napels. Vrijdagavond was de officiële opening.  De openingshandeling werd verricht door drs. Frans Timmermans, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, belast met economische zaken, Mr. Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen en drs. Marijke Brouwer, directeur van het museum. Tevens waren hierbij aanwezig dr. Gaetano Cortese, ambassadeur van Italie in Nederland, professor dr. Pietro Guzzo, directeur van de archeologische dienst van Napels en Pompeii en drs Annelies vd Kolk, gedeputeerde voor cultuurhistorie in de provincie Gelderland. Ook diverse burgemeesters uit de omgeving waren aanwezig. Zie de foto's 
 dscf0173luxe  dscf0174luxe

 Luxe en Decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust
23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009

Met de tentoonstelling Luxe en decadentie krijgt u een overrompelend beeld van het leven van de superrijke Romeinen in de golf van Napels. Een kleine toplaag leefde hier in ongekende weelde. Hun luxueuze villa's kleedden ze aan met weelderige muurschilderingen, beelden van brons en marmer en ze genoten van de hun privébad dat dagelijks gevuld werd met warm water uit een ingenieus warmwatersysteem. Stap binnen in de muurgrote 3D-animatie van de acht verdiepingen tellende villa van Keizer Tiberius op het eiland Capri. De 200 topstukken in deze tentoonstelling zijn onderdeel van de verzameling van het Nationaal Archeologisch Museum in Napels. Ze zijn voor het eerst in Nederland te zien, in Museum Het Valkhof. Een fantastische tentoonstelling van eenzelfde indrukwekkende pracht als de tentoonstelling over Herculaneum (2006/2007). De luxe en de decadentie van deze Romeinen veranderen ons museum in een andere wereld. U zult bij uw bezoek van de ene verbazing in de andere vallen. Maar u zult ook geconfronteerd worden met de vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op dit luxeleven, dat zich steeds meer op status richtte en steeds minder aan de traditionele Romeinse waarden vasthield.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het LWL-Römermuseum in Haltern am See, het Focke-Museum in Bremen, de Archäologische Staatssammlung in München en Museum Het Valkhof Nijmegen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het HGIS-cultuurprogramma.

Van de naar schatting 50 tot 80 miljoen inwoners van het Romeinse Rijk behoorde hooguit één procent tot de welgestelden. Een scherpe tweedeling tussen arm en rijk was overal in de samenleving duidelijk zichtbaar.

Om de sympathie van het volk te winnen bekostigden de rijken – tijdens een ambtsperiode als bestuurder – gratis optredens van gladiatoren in de arena. Topstukken rond dit thema zijn twee bronzen beenbeschermers van een gladiator en een helm van maar liefst 3,5 kilo.

Wie rijk was, had een of meer slaven voor uiteenlopende taken. Zij werkten in de huishouding maar ook op grote landbouwbedrijven. Een ijzeren voetklem is een stille getuige van de omstandigheden waaronder velen van hen leefden. De klem zat vast aan een balk in de vloer en verschillende slaven konden er tegelijk in worden vastgezet, ieder met één been (Bron: Valkhofmuseum)