12 augustus 2008

Millingen in de ban van de Romeinen

dscf7396romeinen Toeval of niet, maar Millingen aan de Rijn is de komende tijd helemaal in de ban van de Romeinen. In de speeltuin de Steense Gemeente zijn dinsdagmorgen de Kindervakantie activiteiten van start gegaan met de Romeinse tijd als onderwerp, terwijl de komende tijd ook de Steense Gemeente zelf en de gemeente Millingen in de Romeinse sferen komen. Dinsdag waren er al een aantal "echte Romeinen" in de speeltuin aanwezig om één en ander te promoten en acte te presence te geven bij een ter plekke gehouden persconferentie. In het weekend van 30 en 31 augustus zal een grote groep Romeinen vanuit Duitsland naar Millingen komen en optredens verzorgen in de speeltuin. Tevens zullen ze aanwezig zijn bij de onthulling van de replica van de oude altaarsteen van priesteres Rufia Materna. Die steen is in 1837 door de pastoor verkocht aan het Oudheidkundig Museum in Leiden. zie de foto’s

Speeltuin de Steense Gemeente in teken van de Romeinen

Millingen – Altijd al willen weten hoe de Romeinen in Rindern, Keeken, Millingen en Elst leefden? Kom dan in het weekend van 30 en 31 augustus naar de speeltuin de Steense Gemeente. Hier wordt die dagen een heus Romeins kampement opgeslagen. Samen met de mensen van het Romeinscohort ARENACVM gaan we terug naar het begin van de jaartelling. Zij tonen ons de dagelijkse bezigheden van onze voorgangers in die tijd.

In deze historische setting is er boveRomeins leger grens over bij Millingenndien aandacht voor een zeer bijzondere onthulling. Een replica van een 2000 jaar oud offeraltaar, de " Rufia Materna", wordt op een centrale plaats in ons dorp geplaatst. Wanneer u op zondag 31 augustus om 14.00 bij het gemeentehuis bent kunt u, geflankeerd door Romeinen in originele kledij, de onthulling bijwonen.

Het kampement is zaterdag de 30e toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur en zondags de 31e van 10.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de zijde van de parkeerplaats aan het Ons Genoegenpad. Volwassenen betalen €1,50 entree (incl. consumptie). Kinderen zijn gratis.

door Geert Willems (Bron: De Gelderlander 160808)

Romeins leger grens over bij Millingen

MILLINGEN – Een Duits leger komt op 30 augustus de grens over in Millingen. Het komt in vrede en gewoon in personenauto’s.
Het gaat om de Römerkohorte Arenacum uit Rindern. Twaalf le­den van die groep slaan, verkleed als Romein, dat weekeinde de ten­ten op in speeltuin De Steense Ge­meente.
Millingse kinderen zijn welkom om een etmaal lang te leven als Ro­mein. Ze slapen in bijzondere ten­ten, krijgen historische kleding aan en leren speerwerpen.
„ Alleen het eten is niet Romeins", zegt Roland Verheijen van de Heemkundekring in Rindern, waartoe de enactinggroep be­hoort.
„ Dat zullen wel broodjes knak­worst en friet worden." Als de Romeinen toch in het dorp zijn, dan kunnen ze meteen de veelbesproken replica van de al­taarsteen van Rufia Materna ont­hullen, bedachten ze in Millingen.
Dus wordt de replica van de altaar­steen van Rufia Materna op zon­dag 31 augustus onthuld, op het plein bij het gemeentehuis. De re­plica van Rufia Materna is een nieuwe steen, die een kopie is van een tweeduizend jaar oude altaar­steen. Die steen werd in 1837 van de kerk in Millingen overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudhe­den in Leiden. Op de steen staat de naam Rufia Materna, die de oudst bekende in­woonster van Millingen is. De steen is gemaakt in opdracht van de moeder van Rufia Materna, Mu­cronia Marcia, die haar dochter op deze wijze wilde eren.
Voor toeristisch Millingen wordt de replica een tastbare herinnering aan de Romeinse historie van het dorp. Door wie kun je dat beter la­ten onthullen dan door echte Ro­meinen?
„ De kopie van de steen is klaar en wordt momenteel in Millingen be­waard", vertelt medeorganisator Erik de Gans.
De 350 kilo wegende replica is be­taald door aannemersbedrijf Spann-Eerden, dat zo zijn gouden jubileum luister wilde bijzetten.
De Romeinse logeerpartij is een nieuwe poging om het Romeinse verleden van Millingen dichter bij de mensen te krijgen.
De afgelopen jaren trok het dorp al samen op met andere ‘ Romein­se’ plaatsen als Rindern, Elst, en Keeken in het project In de luwte van de Limes.
De Gans: „We willen doorgaan met educatieve projecten. Daarom hebben we de Romeinse enacting­groep uitgenodigd. Dat maakt het voor kinderen herkenbaar."
Romeinse logeerpartij in de Steense Gemeente is een nieuwe poging om het Romeinse verle­den van Millingen dichter bij de mensen te krijgen.