10 augustus 2008

Waterleiding gerepareerd in Leuth

 dscf7144waterleiding  In de "vervolgserie" van de lekke waterleidingen in de Ooijpolder kwam er vandaag weer een hoofdstuk bij. Op de hoek van de Steenheuvelsestraat en de Kapitteldijk-Duffeltdijk te Leuth was opnieuw een waterleidingsbuis gebroken ( scheurtje in de Asbest- Cementbuis) en dat moest gerepareerd worden. Zondagmorgen rond 07.00 begonnen de medewerkers van Vitens, samen met Hans Janssen uit Wamel, aan deze moeilijke klus en rond 12.00 uur hadden ze een nieuwe buis tussen de oude gezet, waardoor een goede waterverzorging voorlopig weer veiliggesteld werd voor het achterliggende gebied van Leuth, Kekerdom en Millingen. Overigens hebben deze bewoners niet geheel zonder water gezeten, omdat er nog een waterleidingsbuis naar dat gebied loopt. Hulde overigens aan de noeste werkers, die deze klus weer geklaard hebben onder soms zeer slechte weersomstandigheden. zie de foto's

 Bron: De Gelderlander  (door Geert Willems)

Probleem water aangepakt

LEUTH/MILLINGEN – Inwoners van de polderdorpen Leuth, Kekerdom en Millingen moeten nog tot in oktober wachten voordat de problemen met de waterdruk worden opgelost. Vitens heeft de werkzaamheden, die het regelmatig wegvallen van de waterdruk in de polder moeten uitbannen, in die maand gepland.

De benodigde materialen zijn inmiddels besteld, maar zijn nog niet binnen.

In de polder is de afgelopen jaren al diverse keren een waterleiding gebroken, meestal in de buurt van Leuth. Duizenden polderbewoners komen vervolgens zonder water te zitten. Soms treft een storing ook het dorp Ooij.

Ook afgelopen zondag ging het weer mis. 's Morgens rond zeven uur brak de leiding in de oksel van de Kapitteldijk en Steenheuvelsestraat in Leuth. Twee uur later was het euvel hersteld.

De maatregelen die Vitens wil tref­fen, moeten de waterdruk in de Ooijpolder omlaag brengen. De lei­ding loopt vanaf de heuvelrug de polder in en moet daar een hoogte­verschil van 60 tot 70 meter over­bruggen.
Door dat natuurlijke ver­val is de druk in de polderleiding ongeveer 7 atmosfeer. Normaal is dat 3 atmosfeer.
Vitens denkt dat die hoge druk er de oorzaak van is dat de leiding tel­kens opnieuw stuk gaat in de buurt van Leuth, waar die druk blijkbaar het hoogst ligt. Het gaat ook meestal mis aan het einde van de nacht, als er dus de uren daar­voor nauwelijks water is gebruikt. Aanvankelijk kwamen de storing alleen in de wintermaanden als de grondwaterstand hoog is, maar nu gebeurt het dus ook in de zomer.
Door drukverlagers in te bouwen ergens onderaan de stuwwal, wordt de waterdruk gehalveerd. De kans op problemen moet dan veel kleiner worden