30 juni 2008

Streekgala 2008

 Zondag 29 juni werd weer het Streekga gehouden in de omgeving van Nijmegen en Kleef. Dit evenement, dat al weer voor de 6e keer werd gehouden, gaf de mensen de gelegenheid om bij meer dan 25 boeren en tuinders rond te kijken achter de schermen van hun bedrijf. Ook werden er diverse demonstraties gegeven, optredens verzorgd en  exposities gehouden.  dscf9508streekgala

door Jacqueline de Bekker  (Bron: De Gelderlander) Op bezoek bij Jacco en Yvonne van Haaren in Millingen tijdens het Streekgala

De koe went zo, maar dan de boer

Het Streekgala biedt een kijkje achter schermen van land- en tuinbouw

MILLINGEN – Wennen? De koe is er snel klaar mee. Die stapt zo de melkrobot in. Nee, dan de boer. Jacco van Haaren liep zelf dagen rond als een kip zonder kop. „Ik wist werkelijk niet waar ik moest blijven."
Ga er maar aan staan. Jarenlang melkte Millingse Jacco twee keer op een dag handmatig zijn koeien. 's Morgens vroeg en 's avonds net na het eten stond hij in de melk­put.
„Papa kon nooit ergens mee naar toe, want hij moest melken. Toen dat niet meer zo was, was ik mijn ritme kwijt."
Sinds de melkrobot heeft Jacco weer een sociaal leven. En, ook niet onbelangrijk, de koeien zijn weer baas over hun eigen lijf. „Een hoogproductieve koe kan zich vier keer op een dag laten melken. Dat is natuurlijk een enorme verlich­ting voor zo'n beestje. En ook de laagproductieve koe komt niets te­kort. Die gaat twee keer op een dag naar de robot."
Jacco van Haaren vertelt het deze zondag zo vaak mensen het willen horen. Hij doet met zijn melkvee­houderij De Achterste Hoeve voor het eerst mee aan het Streekgala en heeft er schik in. „Mensen mo­gen zien wat hier gebeurt. Dat we op verantwoorde wijze melk in het pak brengen."
Precies wat de Stichting Streekgala voor ogen heeft: laten zien dat boe­ren en tuinders zich met hart en ziel inzetten voor hun, vaak, duur­zame producten. Een boodschap die niet aan dove­mansoren is gericht want de deel­nemende bedrijven in de regio Nij­megen en Kleef worden deze zon­dag overstelpt door belangstellen­den. Bij Jacco staan de eersten al om tien uur aan de poort te ram­melen.
Een uur voordat het feest begint.
Van Haaren doet er verder niet moeilijk over en gooit zijn Milling­se bedrijf dan gewoon een uur te vroeg open.
Ruim twee jaar geleden runde Jac­co nog een gemengd bedrijf. On­der het mom van beter een ding goed doen dan twee half, besloot hij zijn varkens te verkopen en vol­ledig melkveebedrijf te worden. Dat hield in dat er een hypermo­derne stal werd gebouwd, met melkrobot, en dat de veestapel naar 140 koeien werd uitgebreid. Jacco van Haaren heeft geen spijt van die stap. „Kijk eens, hoe goed de dieren het hebben. Samen met de aanschaf van de melkrobot was dat de beste investering die we hebben gedaan."
De bedrijfsvoering van een boerde­rij doet al jaren niet meer onder voor welk ander middelgroot be­drijf dan ook. Een verschil: de boerderij herbergt nog steeds ro­mantiek. Zo zijn er net vannacht twee kalfjes geboren. „ Ze hadden geen betere dag kunnen kiezen", glundert Jacco.