Donderdagmiddag vond in de Groene Schouwburg ( Amfitheater van stro) te Millingen aan de Rijn op het terrein van de Zeelandschehof de slotmanifestatie plaats van het landinrichtingsplan en het project "Grenzeloos Vermarkten" plaats. Het landinrichtingsplan is in opdracht van de provincie Gelderland uitgevoerd. De manifestatie vond plaats in aanwezigheid van diverse autoriteiten uit Nederland en uit het aangrenzende Duitse Bundesland Nordrhein-Westfalen. Zo was commissaris der Koningin Clemens Cornielje aanwezig, maar ook de diverse burgemeesters uitde grensgemeenten van beide zijden van de grens. Namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was mevrouw van Aartsen aanwezig, die samen met haar Duitse collega Dr. L. Wiltstacke, achter het spinnewiel "Goud gingen spinnen uit stro" zoals de naam van het project is. Zij beiden openden ook de wandelroute "wandelen over boerenland" en het fietsknooppuntennetwerk. Ook werd er medewerking verleend door de leerlingen van de Martinusschool uit Millingen aan de Rijn. zie de foto's |
![]() |
![]() |
Bron: De Gelderlander door Geert Willems
MILLINGEN – Het oude landschap in de Ooijpolder is omgevormd tot een aantrekkelijk gebied waar het goed is om te werken, wonen en te recreëren. Het einde van de Landinrichting in de Ooijpolder en de Duffelt en het project Grenzeloos Vermarkten is gisteren groots gevierd met veel bestuurlijke gasten uit de diverse gemeenten in Nederland en Duitsland, de provincie Gelderland en zelfs uit Den Haag. Minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ( LNV) had dan wel op het laatste moment afgezegd – ze moest in de Tweede Kamer verschijnen – maar de complimenten van haar vertegenwoordigster van het ministerie, mevrouw Van den Aartsen, waren er niet minder om. Ze prees vooral het groot aantal samenwerkingsverbanden: tussen gemeenten, tussen Duitse en Nederlandse boeren en tussen overheid en bedrijven. „Hier komt alles samen wat LNV wil."
De Ooijpolder is een voorbeeld vanwege nieuwe ideeën die in de praktijk zijn gebracht. Zoals een landschapsveiling waarbij het onderhoud aan natuur voor tien jaar geregeld werd, en de sponsoring van wandelpaden door bedrijven.
Om het einde van beide grootschalige projecten te vieren werd een netwerk van wandelpaden geopend over boerenland. In totaal komt er 84 kilometer aan wandelpaden bij, waarvan ongeveer de helft onverhard is en door gebied komt dat tot voor kort ontoegankelijk was. Verder werd ook het startschot gegeven voor een fietsnetwerk tussen Wijchen en Kevelaer dat voert langs boerderijwinkels. Dat grote feest werd gevierd in de groene schouwburg van stro, die de komende drie maanden bij boerderij de Zeeelandsche Hof te vinden is. Dat theater werd gisteren ook maar meteen geopend. Het was dus maar goed dat er zoveel officiële gasten waren om al die openingen te verrichten.
Gerard Titulaer, de grote voorganger van beide projecten, maakte ook duidelijk dat daarmee de ontwikkelingen niet ophouden. Er zijn vergevorderde plannen om een gebiedscoöperatie op te richten met producenten van streekproducten. Dat gebeurt onder een merk dat onlangs is gepresenteerd: Oregional. „ Zijn we klaar?", vroeg commissaris Cornielje van Gelderland zich hardop af. „ Gelukkig niet", antwoordde hij zelf.
Door de Landinrichting is de Ooijpolder er anders uit gaan zien.
Het is een aantrekkelijk gebied geworden om te wonen, te werken en te recreëren.