17 mei 2008

1e dag 70e Kalorama wandeltocht

 dscf4323kaloramapolitie Zaterdagmorgen is de eerste dag van de 70e Kalorama  (jubileum)) wandeltocht begonnen met veel regen. Ruim 600 wandelaars gingen deze morgen van start om één van de vijf afstanden te lopen, welke hen zowel in het poldergebied van de gemeente Ubbergen als in het bos- en heuvelgebied bracht. Maar ook Duitsland werd aangedaan door de langere afstanden. Liepen er heel vroeger nog veel groepen mee met de tocht, vandaag was er alleen de  Politieacademie die als groep mee liep. Deze uit ruim 30 politiemensen bestaande groep zal dit jaar ook voor het eerst als groep deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Er werd vandaag gelopen over 5, 10, 20, 30 en 40 km. De Tweedaagse tochten bestaan uit minimaal 50 en maximaal 80 km, verdeeld over 2 dagen. zie de foto's

Uit de Gelderlander van 16 mei 2008.

Kalorama na 70 jaar nog in de pas.

De 15.000 deelnemers van de 25e editie haalt de Kaloramawandeltocht al lang niet meer. Toch gaat dit weekende de zeventigste editie van deze tocht van start

door Francine Wildenborg
H
et lopen van de Kalora­ma wandeltocht doet hij op zijn 73e niet meer, maar organisator Frans Tromp kan zich nog goed herinneren hoe hij in de jaren vijf­tig door het Rijk van Nijmegen wandelde. Net als de meeste jonge­ren in die tijd.
„ Scoutinggroepen, scholen, wan­delverenigingen; ze deden alle­maal mee. Buiten de radio had je niet veel in die tijd." Nu is dat wel anders volgens Tromp, inmiddels voorzitter van de stichting die de toch mogelijk maakt. „Er is nu zo­veel te doen, denk alleen al aan de tv en de computer. Wandelen is er voor de jeugd amper meer bij."
Tegenwoordig is het zelfs moeilijk om de echte wandelaar voor jouw loop te winnen, legt Tromp uit.
„ De ‘wandelmarkt' is behoorlijk verzadigd. Je kan elke dag uit meer­dere tochten kiezen. Rond Moeder­dag en Pinksteren zijn er veel op­ties, ook in deze regio."
Elk jaar opnieuw probeert de Kalo­rama wandeltocht een datum te kiezen die niet te veel met andere lopen samenvalt. Maar dat is geen garantie voor succes: de opkomst hangt ook af van het weer en of het een vakantieperiode is. Tromp kan er niet precies de vinger opleg­gen. „Mensen hebben veel te doen, daarom hebben we het idee om de route ook buiten het ene weekeinde per jaar beschikbaar te maken, door een routekaart te ver­kopen bij de start. Want het is een prachtig parcours: van de heuvels in Berg en Dal tot het Ooijse pol­derlandschap. Zo kunnen meer mensen van de tocht genieten."
Maar het is niet de bedoeling dat de routekaart het weekeinde van de loop vervangt. Want het gaat ook om de ‘happening'. Niet slechts om de opbrengsten voor Kalorama waarmee ze activiteiten voor bewoners organiseren.
Tromp vindt het belangrijk dat Ka­lorama onder de aandacht wordt gebracht. Bovendien is het een uitje voor de chronisch zieken en gehandicapten in het verpleeghuis in Beek. Ze krijgen een heel week­einde mensen langs de deur. Mu­ziek inclusief. „Meestal vinden we wel een fanfare te vinden, of bij­voorbeeld een groep doedelzakspe­lers. Maar ook dat is tegenwoordig lastig. De Arnhem Band, die de tocht veertig keer muzikaal bege­leidde, doet dat niet meer."
Tromp hoopt dat het zeventigste jubileum op de emotie van de mensen werkt. Tussen de twee­en drieduizend deelnemers wor­den verwacht: „Dit is een mooie gelegenheid voor mensen die de tocht ooit hebben gelopen om te zeggen: ach, laat ik het na al die ja­ren nog eens doen. En dan kun­nen ze hun eigen kinderen ook meenemen!" Want helemaal zon­der hoop over de belangstelling bij de jeugd is Tromp niet: „Drie jaar geleden kregen we voor het eerst middelbare scholieren die bij ons een maatschappelijke stage liepen, vorig jaar wilde een aantal uit zich­zelf weer meehelpen!"