Afgelopen vrijdag werd op het zandwinningsterrein in Erlecom een kooi aangetroffen, waarin een havik gevangen was, terwijl in de kooi een ekster als lokvogel was geplaatst. De havik was aan één oog gewond en is vermoedelijk op de ekster afgekomen, waarna de kooi dichtviel. Omdat het vangen van roofvogels verboden is, stelt de politie van Groesbeek een onderzoek in. |
Uit de Gelderlander.
ERLECOM – Een havik en een ekster zijn vrijdagavond bevrijd uit een kooi in Erlecom. De ekster diende als lokvogel, de havik wilde het dier opeten en was daarom de vangkooi binnen gevlogen. Gealarmeerde politie- agenten hebben de kooi in beslag genomen. Het vangen van roofvogels is illegaal in Nederland.
Die havik is ten dode opgeschreven'
Kraaien vangen met een kooi in de Ooijpolder.
Mag dat wel?
door Hans Peeters
ERLECOM – De roofvogel die afgelopen weekeinde in Erlecom in een vangkooi werd aangetroffen, is door een lokvogel dusdanig verwond dat het dier waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft. Dat beweert althans de getuige die vrijdagavond in een bosje op de zandwinlocatie aan de Erlecomseweg een voederbak ontdekte om vogels te lokken en een vangkooi met daarin een ekster als lokvogel. Plus een eveneens gekooide havik, die kennelijk dacht de lokprooi makkelijk te kunnen verschalken.
De buurtbewoner die de roofvogel bevrijdde stelde vast dat een oog van het havikvrouwtje was uitgepikt door de lokvogel. „ Die havik kan niet meer fatsoenlijk jagen. Omdat het gezien zijn dikke verenpak wel zeker om een broedvogel gaat, is haar nest ook ten dode opgeschreven", aldus de getuige, die zijn naam liever niet in de krant ziet.
In de omgeving van de zandwinlocatie K3 Kraaijenhof krioelt het inderdaad van de kraaien. Maar de locatie is eveneens een geliefde broedplek voor grutto's en kieviten. Die weidevogels vormen een smakelijk hapje voor kraaien en roofvogels. Beheerder W. Wesselink van zandwinlocatie K3 bevestigt dat hij een van zijn medewerkers en de toekomstige eigenaar van het perceel toestemming heeft verleend om kraaien met alle legale middelen weg te houden uit het gebied. Wesselink gelooft daarentegen niet dat de havik als onbedoelde bijvangst zwaargewond is geraakt door toedoen van de veel kleiner uitgevallen ekster.
De toekomstige perceeleigenaar ontkent dat hij toestemming heeft verleend voor het plaatsen van de vangkooi.
Kraaien en kauwen mogen volgens de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging als schadelijk gevogelte het hele jaar door bejaagd worden door officieel erkende jagers. Vossen en Canadese ganzen zijn in dat opzicht ook vogelvrij.
Een kraaienvangkooi is, mits de perceeleigenaar toestemming verleent, toegestaan. Een ekster als lokvogel mag ook, mits het dier geringd is, in Nederland gefokt is en er een provinciale vrijstelling is verleend.
De getuige die de ekster vrijdagavond vrijliet, stelde echter vast dat de lokvogel niet geringd was. „Het was overduidelijk een wilde vogel." Gerrit Dengerink uit Leuth heeft in de halve eeuw dat hij jachtopziener was in de Ooijpolder zelf ook met vangkooien gewerkt, maar de laatste jaren heeft hij de kooien niet meer waargenomen in het gebied. De politie heeft vrijdagavond na de melding een onderzoek ingesteld omdat het vangen van roofvogels illegaal is in Nederland. Er is sporenonderzoek gedaan en er is een klein buurtonderzoek ingesteld.
Haviken worden volgens vogelbeschermers in het illegale circuit gevangen voor de sport (valkeniers). Anderen zien een roofvogel graag als statussymbool in de kooi, en om diezelfde reden worden haviken en andere roofvogels ook wel eens als opgezet exemplaar in huiskamers aangetroffen.
Een ekster als lokvogel mag, mits