8 april 2008

Guusje ter Horst onthult haar beeltenis

 dscf2974  Maandagmiddag is Guusje ter Horst, voormalig burgemeester van de stad Nijmegen en nu minister van Binnenlandse Zaken "opgehangen" in de eregallerij van oud-burgemeesters in Nijmegen. Ofschoon de huidige burgemeester Thom de Graaf in zijn toespraak aangaf, dat men in Nijmegen zelfs oud-burgemeesters bij leven ophangt, moet dit laatste natuurlijk niet letterlijk genomen worden. Voorlopig staat ze nog even op een sokkel in de hal van het gemeentehuis, waar het publiek de kans krijgt om het kunstwerk van Jeroen Henneman te bekijken. Guusje ter Horst mocht zelf, samen met Thom de Graaf, het kunstwerk, in het bijzijn van veel van haar oud-medewerkers, onthullen. zie de foto's.

 Guusje, iron lady met een glimlach (Uit de Gelderlander)

Er is aan het koord getrokken, het doek viel, er werd geklapt en vriendelijke woorden vulden de statige Schepenzaal van het Nijmeegse stadhuis. Dat is allemaal al achter de rug als Guusje ter Horst een paar passen terug doet en nog eens goed naar haar zojuist onthulde beeltenis kijkt.

"Wat ik zie? Die glimlach en ook die waakzame blik. Díe combinatie. Vind ik raak getroffen."

Zomaar een maandagmiddag, de minister van Binnenlandse Zaken is in de stad en wordt onthaald als een verloren dochter. Raadslid Jo Janssen van Gewoon Nijmegen tettert: "Hé Guusje! Je liek wel 'n jonge griet, op dat kunstwerk."

Het is een kunstwerk inderdaad. Geen schilderij, zoals de portretten van de meeste, ernstig kijkende mannen in de burgemeestersgalerij op de eerste verdieping van het stadhuis. Al sinds 1929 worden ze vereeuwigd, voor altijd voor de stad bewaard. Alleen Ed d' Hondt brak met de traditie van verf en penseel, hij liet zich fotograferen door Anton Corbijn.

Nu is er dus de 'staande tekening, vervaardigd van laagjes hout, gegoten in brons'. Van de al even vermaarde Jeroen Henneman, die eerder De Schreeuw maakte, het monument voor Theo van Gogh.

"Ik had het zelf niet bedacht, om Jeroen hiervoor te vragen", onthult Ter Horst tegenover de Nijmeegse politici en ambtenaren in de zaal. "Maar het was wél een heel goed idee. Ik ben waanzinnig trots." Guusje is een 'ondiep' geval, licht de kunstenaar later zelf toe. Daarmee bedoelt hij dat haar portret is opgebouwd uit slechts vijf gezichtslijnen, die het werk reliëf geven doordat ze achter elkaar zijn geplaatst. "Sommige van mijn werken zijn wel twaalf laagjes diep." Ter Horst, die hij al kende van toen ze wethouder was in Amsterdam, heeft een middagje voor hem geposeerd. "Ik laat mensen op een kruk zitten en fotograveer ze van drie kanten: boven, onder en ooghoogte en dat 180 graden."

Henneman is zelf ook wel tevreden met het eindresultaat, al stoort hij zich aan het naambordje ('Guusje ter Horst, 2001-2007') dat de 'lucht' in zijn creatie aantast.

Burgemeester Thom de Graaf is eveneens blij met de 'iron', pardon, 'bronzen lady' van Nijmegen. "Het portret is als Guusje zelf: transparant, rechtlijnig en krachtig." De komende maand is het kunstwerk te bewonderen in de hal van het stadhuis.