6 april 2008

De Buran op weg naar museum

De Russische uitvoering van de Space Shuttle, de Buran, is op weg naar het Techniek Museum Speyer (Dld) Zondagmiddag passeerde zij met enige vertraging (bijna 3 uur) de Ooijpolder. Voor de vele belangstellenden langs de route een behoorlijke beproeving, want het was toch nog behoorlijk koud.. Maar het resultaat was dan ook dat je een heuse Space Shuttle(Buran)  te zien kreeg. De Buran arriveerde al omstreeks 13.00 uur aan de Waalkade, waar aangemeerd werd, omdat de duwboot een defecte oliekeerring had. Deze moets vervangen worden. Daar bleek het, op koopzondag, een geweldige publiekstrekker te zijn en het leek daar wel, of iedereen met een fototoestel liep. De Buran heeft een lengte van ruim 36 meter en een vleugelspanwijdte van bijna 24 meter. Ze is geladen in Bahrein, waar de Buran de laatste paar jaar het "speeltje" van de sjeik is geweest. Daarvoor heeft de Buran opgesteld bij de Olympische Spelen in Sydney  zie de foto's
 dscf2512buran  dscf2613buran

Buran aan de Waalkade (van de site van de Gelderlander)

Veel belangstellenden konden zondagmiddag in Nijmegen het Russische ruimteveer Buran van dichtbij bewonderen. Het bijzondere transport meerde zondagmiddag enige tijd af aan de Waalkade.

De Buran – die overigens nooit de dampkring heeft verlaten – is aangekocht door het Duitse Technik Museum in de buurt van Speyer (tussen Frankfurt en Stuttgart) en begon zondagochtend vroeg aan zijn tocht over de Waal van Rotterdam naar het museum.

De 36 meter lange en 24 meter brede Boeran is een fenomeen. Ooit was hij het paradepaardje in een ambitieus ruimtevaartprogramma van de Russen. Deze Boeran werd vanwege zijn bijzondere neus als aerodynamisch testmodel gebruikt. De shuttle ziet er wat gehavend uit. Dat komt omdat hij twee jaar aan de kade heeft gelegen in het zanderige Bahrein, als speeltje van de sjeik.