9 maart 2008

Michel Bekker wint de Nico de Witt Marathon in Beek

 De 43 jarige Michel Bekker uit Millingen aan de Rijn won zondagmiddag in Beek de Nico de Witt Marathon met een tijd van 3.02.43. Hij werd op 3 minuten gevolgd door Bart Mulders uit Boxmeer, terwijl Winnie Kersten uit Ooij met 3.08.57 op de derde plaats eindigde. De marathon had ongeveer 500 deelnemers, waarbij slechts 60 personen de hele marathon liepen. 30 personen liepen een Duo-marathon, waaraan tevens 6 rolstoelers deelnamen. Met een druilerige regen was het voor de deelnemers redelijk hardloopweer, maar voor de toeschouwers viel dat toch een beetje tegen. De  initiatiefnemer Jan de Witt (bijna 75 jr), die zelf de duo-marathon liep, toonde zich aan het eind van de marathon erg tevreden en vond dat dit de mooiste marathon was, welke hij meegemaakt had. Vooral in Ooij had hij veel bijval gehad van klappende en zingende mensen. Het volledige college van B & W van Ubbergen was bij de start aanwezig. Burgemeester Paul Wilbers stond naast het startschot van de marathon en de kort daarop startende Kids Run, werd "afgeschoten" door wethouder Leidy vd Aalst. zie de foto's 
 

dscf7072dlmarathon

Bron: De Gelderlander. 

BEEK – "Aanmoedigen is ook een vak", lacht Estelle Engelaar uit Beek. "Het binnenhalen van de lopers hoort er nu eenmaal bij." Op een groot wit laken – dat door de regen aardig doorweekt is – staat een grafittitekst: 'Met de pit van de Witt wint Engelaar de rit.' Estelle staat met haar spandoek aan de Rijksstraatweg te wachten op Rudie Engelaar, haar grote neef. Hij is één van de ruim zeshonderd fanatiekelingen die gistermiddag meeliepen in de Nico de Witt-marathon in Beek.
De uitgeputte Rudie (53) vindt het allemaal prachtig. Zijn vrouw is er helaas niet bij vandaag. Rudie: " Zij is een mooi-weer-kijker." Toch is hij erg blij met zijn andere familieleden en het enorme spandoek dat hem binnen haalt. "Ik had het totaal niet verwacht", zegt hij met het zweet nog op zijn voorhoofd.
Rudie haalde de halve marathon – 21 kilometer in totaal – in ruim twee uur. Het geheim volgens hem? Geen enorme borden pasta en liters energiedrank, maar gewoon een goede kop koffie met een groot stuk appeltaart voor je begint. "Daar krijg je pas energie van." De regen speelde Rudie geen parten. Hoewel je er misschien iets langzamer door gaat lopen, waren de condities volgens hem prima.
De peetoom van Rudie Engelaar is Jan de Witt, de zoon van Nico de Witt. Jan wordt komende zomer 75 jaar en loopt al sinds zijn 38e hard.
Tijdens een borrel met loopmaatjes is het idee geboren om de marathon van vader Nico weer in ere te herstellen. " Bij wijze van verjaardagscadeau." Eind jaren tachtig stopte dit namelijk, wegens gebrek aan vrijwilligers. "Zonder hen ben je nergens" , redeneert Jan. Via Werkenrode zijn nu verschillende vrijwilligers bereid gevonden om mee te helpen.
Jan trainde de afgelopen weken extra hard, om vandaag mee te doen aan de duo-loop. 'Buddy' Wim van Gemert liep de eerste 21 kilometer, Jan de tweede helft.
"Vroeger trok ik mijn schoenen niet aan voor een halve marathon. Nu moet ik wel, ik loop niet meer zo hard", grapt hij.
Voor Jan is naast de duo-helften, de derde helft minstens zo belangrijk. Bij de finish staat een lekker koud pilsje voor hem klaar. "Alsof een engeltje over mijn tong piest. Zo lekker!"

Van de zeshonderd lopers finishte ruim 95 procent. " Ik ben blij dat ik er ben", puft ook Dorien Dagmar-Janssen uit Berg en Dal. "Het was een prachtig parcours, maar die wind in de polder was zwaar."

——————————————————————————————————————–

John Albers is te eerlijk. 

BEEK – In een mooie tijd van 2.37 finishte John Aalbers als eerste bij de marathon van Beek. Hij biechtte meteen op dat hij per ongeluk een flink stuk afgesneden had. Die eerlijkheid koste hem de zege. Nu hij de veertig jaar gepasseerd is, heeft John Aalbers, op wiens erelijst bijna tien nationale titels in diverse sportdisciplines prijken, zichzelf nieuwe doelen gesteld. Vorig weekeinde werd de atleet uit Nijmegen nog Nederlands veteranenkampioen op de cross.
Nagenoeg alle wedstrijden in de regio Nijmegen schreef hij al eens op zijn naam en de opnieuw op de agenda verschenen Beekse marathon mocht op dat lijstje natuurlijk niet ontbreken.
Aalbers liep gisteren de hele wedstrijd op kop in gezelschap van Jan Buurman. Die had zich er echter allang mee verzoend dat hij het in de eindsprint af zou moeten leggen tegen zijn veel soepeler lopende tegenstander. Het tweetal had bij het ingaan van de tweede ronde, hun tussentijd was 1.23 uur, een voorsprong van vele minuten op de nummer drie.
Maar in de straten van Beek mistte het duo vervolgens een afslag. Ze bleven weliswaar op het parcours, maar hadden een lus van drie kilometer overgeslagen. Bij de organisatie had echter helemaal niemand opgemerkt dat het tweetal wel erg snel richting finish kwam. Maar Aalbers en Buurman, die in de laatste anderhalve kilometer moest lossen, besloten, nadat ze de finish hadden gepasseerd, dat de waarheid maar verteld moest worden. Met als gevolg dat niet Aalbers, maar Michel Bekkers die als nummer drie over de streep kwam, als winnaar werd gekroond.
Aalbers voelde zich toch de morele winnaar. Het foutief lopen was volgens hem zeker ook een misser van de organisatie, die het verloop van het parcours beter aan had moeten geven. En zelfs als hij die extra lus twee keer had gelopen, zou hij de nummer drie nog voor zijn gebleven. Toch mocht Bekkers, die na 3.02.43 finishte, na juryberaad de eerste prijs in ontvangst nemen. Het blijft een smet op een verder prima verlopen evenement, vindt ook organisator Leon Nillessen. "We zullen dit goed gaan evalueren."
Bij de vrouwen waren er gelukkig geen problemen en liep iedereen keurig de bedoelde route. Het was Jolanda de Klerk die won. Ze zette een tijd van 3.25.30 neer.
Op de halve marathon was Arnoud van Lon de snelste. De Nijmegenaar ging er al na vijftig meter vandoor, maar het verschil met zijn twee achtervolgers bleef tot het einde beperkt.
Hij won uiteindelijk in 1.18.24. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Carla Slutter, die 1.33.19 uur nodig had.

 

BEEK – Drie hardlopers zijn gistermiddag de verkeerde weg ingeslagen, tijdens de Nico de Witt-marathon in Beek.Volgens organisator Gerrit Nillesen zat daar de gedoodverfde winnaar John Aalbers bij. "Door een misverstand bij een afslag is hij niet in de prijzen gevallen."
Hoe het kon gebeuren dat de drie de verkeerde route volgden weet Nillesen niet. Wel wil hij volgend jaar, bij een nieuwe editie, nog meer vrijwilligers inzetten om alles in goede banen te leiden.
Het zit Nillesen helemaal niet lekker dat het zo gelopen is. Dit jaar was in zijn ogen de generale repetitie, volgend jaar volgt de finale. "Sportief gezien is de marathon geslaagd, organisatorisch kan het echt stukken beter."

—————————————————————————–

'Drie koplopers hadden gewoon motoragent moeten volgen'

Er zijn achter de schermen harde woorden gevallen na het 'John Aalbers-incident' bij de Nico de Witt-marathon. De drie koplopers, onder wie de bekende regionale topper John Aalbers, namen in hun tweede rondje door Beek de verkeerde afslag en liepen daardoor drie kilometer te weinig. Na de finish werden zij gediskwalificeerd. "Er reed een motoragent voor hen en die hadden ze gewoon moeten volgen", vindt organisator Gerrit Nillessen. "Een paar honderd meter verderop heeft een verkeersregelaar nog naar hen geroepen dat ze om moesten keren. Dat had 500 meter gescheeld, maar dan had John Aalbers toch nog gewonnen. Maar ze liepen toen gewoon door. "
Toch vindt hij het vervelend dat er diverse dingen fout zijn gegaan, vooral op het gebied van de verkeersregulering. "Ik heb ook m'n excuses aangeboden aan de gemeente. We hadden eerder contact moeten opnemen met de politie. Volgend jaar zorgen we ervoor dat twee maanden van te voren alles is geregeld. Misschien moeten we dan ook wel één grote ronde uitzetten voor de hele marathon, zodat we ook in Leuth en Kekerdom komen."
Jan de Witt, de Beekse supermarktbaas die 'zijn' marathon cadeau kreeg voor zijn 75e verjaardag, is in ieder geval dik tevreden. "De marathon van m'n leven, al was het maar een halve. Ze hebben onderweg een paar keer Lang zal ze leven gezongen. Mijn tijd viel wel tegen, maar ik moest vaak zwaaien. Daar word je moe van!"

——————————————————————————————————

'Marathon niet meer door Ooij'

BEEK – Sportief is de herstart van de Nico de Witt marathon helemaal geslaagd, vindt organisator Gerrit Nillessen. Er waren ruim vijfhonderd deelnemers en de meesten waren enthousiast. Op de organisatie was echter wel het een en ander aan te merken, geeft hij toe. Er waren met name problemen met het regelen van het verkeer. "We gaan tot over een paar weken uitgebreid evalueren, zodat we volgend jaar een vlekkeloze marathon hebben."

Voor Nillessen staat vast dat de marathon in 2009 opnieuw op de hardloopkalender staat, maar mogelijk wel met een aangepaste route. "We moeten ons afvragen of we weer door de kern Ooij lopen. Er was niet zo veel publiek en er zijn mooiere wegen in de polder."

————————————————————————————————————-

Marathon van Beek weer terug

door Geert Willems. dinsdag 29 januari 2008

De regio heeft er na de HAN KAN – marathon, die in mei voor de tweede keer werd gehouden, een tweede wedstrijd over de klassieke loopafstand bij. Op zondag 9 maart start in Beek de Nico de Witt Marathon.

 

Het is in feite de negende uitvoering van die marathon, omdat die ook in de jaren 1983 tot en met 1990 al op de loopkalender stond.

De Groesbeekse hardloper Gerrit Nillesen (64) is verantwoordelijk voor de comeback van de Beekse marathon. "Het was toen mijn eerste marathon, dus ik heb er altijd iets speciaals mee gehad. Volgend jaar wordt het ook m'n honderdste. Het parcours is mooi. Door gebrek aan vrijwilligers moest de organisatie er na 1990 mee stoppen."

De Beekse supermarktbaas Jan de Witt is een verwoed hardloper en is ook nu weer de logische naamsponsor. Vrijwilligers zijn er, vanwege de enorme loophausse van de afgelopen jaren, nu voldoende. Gerrit Nillesen wordt bijgestaan door een groep organisatoren uit de wijde regio, over het algemeen loopfanaten net zoals hij.

De start is in Beek bij de supermarkt of onder aan de Van Randwijckweg. "We gaan over een paar weken met ambtenaren van de gemeente Ubbergen overleggen wat het beste is. Ook de route zullen we dan doorspreken. De gemeente heeft in principe groen licht gegeven. Het mocht in ieder geval geen geld kosten."

Het parcours is grotendeels hetzelfde als in de jaren tachtig. Na een rondje Beek gaan de lopers via het tunneltje onder de Rijksweg N325 richting Persingen en Ooij om via de Kerkdijk en het fietspad naar het Wylerbergmeer weer in Beek terug te keren. Dat is een rondje van 21 kilometer, zodat de marathonlopers die route twee keer moeten doen.

Naast de marathon komen er ook een halve marathon en een duoloop, waarbij twee deelnemers samen een marathon lopen als estafette. "Op die manier worden de wegen niet zo stil en eenzaam voor de marathonlopers in de tweede ronde", legt Nillesen uit.

Hij verwacht dat er rond de 500 à 600 deelnemers op het evenement afkomen. Het valt precies tussen de marathons van Apeldoorn (januari) en Rotterdam (april). "En in maart is het nog niet zo heet."