23 januari 2008

Stakende politie in De Zorg

 Een tiental “stakende” politiemensen van het team Groesbeek-Heumen, waar ons gebied onder valt, deden vandaag mee aan de stakingsdag van de Regiopolitie Gelderland-Zuid en zetten zich hierbij in voor de ouderen in het zorgcentrum ’t Höfke te Beek. Ze verleenden hand- en spandiensten, zorgden voor de koffie en hielpen bij het eten klaarmaken. Ook elders waren de politiemensen van Gelderland-Zuid actief in zorgcentra, zoals in Ewijk, Culemborg en Wijchen. dscf0808politiestaking

Bron: De Pers. 

Ruim tienduizend medewerkers van de politie hebben woensdag het werk neergelegd. Dat schat de grootste politiebond NPB. Het uitblijven van gewenste betere arbeidsvoorwaarden is voor de politie al wekenlang reden actie te voeren.

Als uitsmijter van de dag zien de politiebonden acties rondom twee voetbalwedstrijden die woensdagavond worden gespeeld. Zo hebben bij de Amsterdam Arena agenten van de korpsen Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Noord-Holland-Noord folders uitgedeeld aan supporters die naar het stadion kwamen voor de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht.

De flyer is vormgegeven als een lijst nieuwjaarswensen die Ter Horst in de ogen van agenten zou moeten hebben voor 2008. Ook bij de Euroborg in Groningen, waar FC Groningen woensdagavond tegen NEC speelt, werden flyers aan het toestromende publiek uitgedeeld. Desgevraagd legden agenten uit waarom zij actievoeren. Het idee om ook na de wedstrijd nog actie te voeren te voeren is geschrapt. Na de aftrap van de wedstrijd zijn de agenten terug naar het bureau gegaan om de dag evalueren.

Protestmarsen en bijeenkomsten

Alle regiokorpsen hebben woensdag gestaakt. In sommige provincies gebeurde dat de hele dag, in andere een paar uur. In het hele land zijn protestmarsen en vakbondsbijeenkomsten gehouden. In Brabant-Noord was de opkomst met vierhonderd actievoerders groter dan verwacht waarna in allerijl werd besloten uit te wijken van het hoofdbureau van politie naar de Verkadefabriek.

In andere provincies deden agenten vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld zorgcentra of lazen zij voor op scholen in het kader van de Nationale Voorleesdag. Menig korpsbeheerder of commissaris van de Koningin kreeg een petitie aangeboden. In Gelderland ontving Jan Peter Balkenende een petitie. De premier was woensdag in Ede bij de inauguratie van burgemeester Cees van der Knaap.

De NPB maakte woensdag bekend dat het zogenoemde coulancebeleid tot 1 februari is verlengd. Dat betekent dat voor overtredingen die geen gevaar voor de openbare orde of veiligheid opleveren geen bekeuring wordt uitgeschreven. Een voorbeeld daarvan is het fietsen zonder verlichting.

Verlenging coulancebeleid

Dinsdagavond vonden er nog ‘verkennende gesprekken’ plaats met minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), maar dat veranderde niets aan de stakingsplannen. Een woordvoerder van de NPB had die kans al klein ingeschat.

De NPB maakte woensdag bekend dat het zogenoemde coulancebeleid tot 1 februari is verlengd. Dat betekent dat voor overtredingen die geen gevaar voor de openbare orde of veiligheid opleveren geen bekeuring wordt uitgeschreven. Een voorbeeld daarvan is fietsen zonder licht.

De grootste politiebond NPB nam het initiatief voor de landelijke staking, waarna de ACP, ANPV en VHMP volgden. De impasse over een nieuwe politie-cao leidde in december voor het eerst tot acties. Amper twee weken geleden sloot politiebond VHMP zich als laatste bond aan bij de acties voor betere arbeidsvoorwaarden. De stakingen gaan vooral over de looneis van de bonden. De ACP en ANPV eisen tweehonderd euro netto loonsverhoging per maand. De NPB vraagt minder: zeven procent in twee jaar voor alle agenten.

Ter Horst bood politiemedewerkers vorige week een salarisverhoging van 6,25 procent, waar ze eerder 5,75 procent bood. Zestienduizend agenten die op straat werken en aan de bovenkant van hun loonschaal zitten, krijgen 9,25 procent. Ook beloofde de minister een eenmalige uitkering van driehonderd euro. De bonden vinden dit bod niet ver genoeg gaan.