1 januari 2008

Rustige jaarwisseling in ons gebied

In de gemeenten Ubbergen, Millingen aan de Rijn en Groesbeek is de jaarwisseling bijzonder rustig verlopen. Misschien dat de erg dichte mist hier debet aan is geweest. De brandweerkorpsen van deze gemeeneten hebben geen enkele melding gehad en hoefden dus ook niet in actie te komen. Oook de politie had het rustig in dit gebied. In andere delen van Gelderland-Zuid was dit echter anders. Er werden diverse aanhoudingen verricht, terwijl ook  politiemensen, politieauto's en het politiebureau in Wijchen het moesten ontgelden.

Jaarwisseling in Gelderland-Zuid

Regionaal, 01-01-2008  (Pron: Politie Gelderland-Zuid)

 • Tijdens de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid deden zich op een aantal plaatsen incidenten voor. Op twee plaatsen werden vreugdevuren zodanig groot en gevaarlijk dat de ME werd ingezet om bluswerkzaamheden door de brandweer mogelijk te maken. Op drie andere plaatsen in de regio was er ME-inzet voor het herstellen van de openbare orde. De politie hield in totaal 30 personen aan. Tijdens Oud en Nieuw waren er ruim 200 politiemensen in dienst.

Van de 30 aanhoudingen waren er 15 in district De Waarden, 10 in Nijmegen en 5 in district Tweestromenland. De meeste aanhoudingen waren er voor openlijke geweldpleging en mishandeling, daarnaast voor brandstichting, bedreiging, huiselijk geweld en belediging. De extra SMS-service tijdens de jaarwisseling voor de doelgroep doven en slechthorenden is voor noodgevallen niet benut. Wel is een paar keer een oproep gedaan, maar dit bleken loze meldingen, vermoedelijk om het nieuwtje uit te proberen. De service werkte (technisch) in elk geval zoals bedoeld.
Hieronder een overzicht van de meest opvallende incidenten.

 

District Stad Nijmegen

 • Rond 00.45 uur brandde er een vreugdevuur op de kruising Zijpendaalstraat/Muiderslotstraat. Surveillance-eenheden van politie lukte het niet om erbij te komen, zij werden bekogeld. De ME kwam ter plaatse om de kruising ‘schoon te vegen', zodat de brandweer kon gaan blussen. Er was op dat moment een groep van ongeveer 30 personen aanwezig.

 • Intussen kwam een melding van een brand in een winkel in winkelcentrum Hatert. Daar zou een molotovcocktail naar binnen zijn gegooid. Er ontstond een klein opstootje, maar door tussenkomst van politieagenten werd dit in de kiem gesmoord. De brandweer wist te voorkomen dat de brand uitslaand werd.

 • Bij wijkcentrum Leuvensbroek werden in de loop van de nacht diverse ruiten ingegooid. De politie bleef in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

 • Rond 04.00 uur waren er in de omgeving Kanaalstraat en Weurtseweg enkele kleine brandjes. Politie ging erheen om verdere escalatie te voorkomen en de brandweer zorgde voor het nodige bluswerk.

District Tweestromenland

 • Omstreeks 02.00 uur troffen agenten op de Grotestraat in Deest hun dienstauto aan met een ingeslagen portierraam. Zij hadden de auto daar geparkeerd in verband met het verlenen van hulp, samen met ambulancepersoneel, aan een jongen die in een uitgaansgelegenheid een slagaderlijke bloeding had opgelopen. Er zouden mogelijk getuigen zijn van deze vernieling. De politie roept hen dan ook op om zich te melden en informatie door te geven. Eerder in de nacht werd een ruit van het politiebureau in Wijchen vernield.

District De Waarden

 • In Dodewaard werden aan het begin van de avond ramen ingegooid van een leegstaand pand aan het Dorpsplein. Het voorkomen van eventuele brandstichting én de informatie dat er met vuurwerk naar politiemensen werd gegooid, waren reden om de ME die kant op te sturen. Dit was rond 20.30 uur. Ook werd een zogeheten ‘purschuimbom' tot ontploffing gebracht met een grote steekvlam als gevolg. De ME vorderde de groep van ongeveer 30 aanwezigen om zich te verwijderen. Een persoon die hier niet aan voldeed is meteen aangehouden.
  Later op de avond werd in hetzelfde leegstaande pand brand gesticht. De brandweer heeft deze geblust en het pand afgedicht.

 • Op de kruising Wadenoijenlaan – Diderik Vijghstraat in Tiel werd na middernacht een groot vreugdevuur ontstoken. Diverse spullen gingen in vlammen op en er werd met vuurwerk naar de politie gegooid. De ME werd ter plaatse geroepen om de brandweer in staat te stellen het vuur te blussen. Er werd met stenen naar politieagenten gegooid. Twee van hen kregen stenen tegen hun benen en raakten licht gewond. Ook is met twee molotovcocktails naar een ME-bus gegooid. Hierdoor ontstond er brand die door de ME'ers direct werd geblust. De brandweer spoot vervolgens de boel schoon.

 • Ook in Culemborg werden politieagenten bekogeld, hier met stukken straatsteen. Een ruit van een politiewagen sneuvelde, geen van de inzittenden raakte gewond.

 • De politie in Waardenburg dreef in de omgeving van de Steenweg met meerdere dienstauto's een menigte van ongeveer 200 man uiteen. Dit om de brandweer een brand te kunnen laten blussen.

 • Rond 05.30 uur werden in Bruchem enkele kleine brandjes gesticht, aanleiding voor de AE om in te grijpen. Ongeveer 15 personen werden staande gehouden, en drie aangehouden voor brandstichting of openlijke geweldpleging.

 • Vanuit Zaltbommel kwam rond 06.00 uur een melding dat bij een sporthal aan de Thorbeckestraat jeugd niet naar huis zou durven omdat ze opgewacht werd door personen met knuppels. De politie verrichtte hier één aanhouding. (08)