Maandagavond vond in het dorpshuis De Sprong te Ooij de jaarvergadering plaats van het Hoogwaterplatform. Gastspreker tijdens deze avond was Ir. F.Verhoef, die voorzitter is van een Duits-Nederlandse werkgroep welke onderzoek doet naar o.a de verhoging van de Duitse Querdamm en de Kapiteldijk bij Leuth. De hoogwaterproblematiek kwam uitgebreid aan de orde. Daardoor werd het een interessante en leerzame avond. zie de foto's |
door Geert Willems (De Gelderlander)
KEKERDOM – Als ooit de dijk bij Erlecom doorbreekt, loopt niet alleen de complete Ooijpolder tot aan Beek vol met water. Ook Kekerdom, Leuth, Millingen en een groot deel van de Duitse zijde van de Duffelt komen dan blank te staan. Als echter de Ooijpolder en de Duffelt strikt van elkaar gescheiden worden, door de Duitse Querdamm en de Kapitteldijk bij Leuth te verhogen, dan kan mogelijk de schade van een overstroming beperkt worden.
Naar die mogelijkheid wordt momenteel een serieus onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Aken, in samenwerking met een Duits-Nederlandse werkgroep, onder leiding van ir. F. Verhoef. Die voorzitter is komende maandag ook te gast bij de jaarvergadering van het Hoogwaterplatform, om over de eerste resultaten van het onderzoek te berichten.
„Wij zijn in principe niet tegen zo'n onderzoek naar die compartimentering van de polder", zegt voorzitter Harry Sanders van het Hoogwaterplatform. Dat platform heeft enkele jaren een succesvolle strijd gevoerd tegen de aanwijzing van Ooijpolder en Duffelt tot noodoverloopgebied. „Dit is iets heel anders, want bij compartimentering wordt niet bewust een dijk doorgestoken. En waarom zouden we tegen iets zijn dat de schade voor ons kan beperken?"
Toch moet volgens Sanders wel uit het onderzoek blijken dat de verhoging van beide dijken ook daadwerkelijk tot minder schade leidt. „Er kan juist ook meer schade ontstaan, omdat het ene deel van de polder sneller volstroomt. Bovendien komt het water ook nog eens hoger te staan."
In 1926 was de polder al verdeeld in compartimenten. Toen de dijk in dat rampjaar bij Erlecom doorbrak, bleef de Duffelt inderdaad een overstroming bespaard.
De jaarvergadering van het Hoogwaterplatform is maandag 20.00 uur in De Sprong, Ooij. Iedereen is welkom.