13 september 2007

Dinsdagavond kermis in Ooij

 Dinsdagavond was het ook weer gezellig druk op de Ooijse kermis. De schutterij uit Nütterden (Dld) bracht een bezoek aan de Ooijse zustervereniging, met wie ze al jarenlange banden heeft en er was een optreden van Jeroen van der Boom, o.a. bekend van "15 miljoen mensen"  en van "reality TV" en die wekenlang een nummer één hit in Nederland heeft gehad. Maar het was vooral Summerland, die met haar megageluid de bezoekers weer helemaal uit hun dak liet gaan. En passant was er ook nog een optreden van "Andre Hazes", met dezelfde "streken" als voorheen.   Koning Fred en koningin Willemien konden na afloop terugzien op weer gezellig kermisfeesten. zie de foto's  dscf6426


 

Ooijse kermis oergezellig.

Bij het voorbereiden van de Ooijse kermis is het voor de betrokken organisatoren, schutterij Eendracht en "De Vink", natuurlijk erg spannend wat het gaat worden. Je hoopt op nogal wat mensen en je wilt hen niet teleurstellen. Tevoren weet je ook bijna zeker dat er allerlei verrassingen zullen komen, aangename en minder aangename. De schutterstent stond er dit jaar bijtijds en de bouwploeg van de schutterij onder leiding van ere-voorzitter Jan Reijnen, jazeker, nog steeds, had er de handen vol aan. Een grotere tent, vijf meter breder en een beetje andere plek, in ieder geval ten opzichte van de rioolinfrastructuur van het Reiner van Ooiplein. Daar moest dus weer wat op gevonden en dus geïmproviseerd worden. Zo kon het gebeuren dat meneer de ere-voorzitter omringd door zijn helpers onder een carrousel gelegen met een buislampje en wat gereedschap, de aansluitklus moest zien te klaren. Het kostte wat kruim maar hij had het toch weer gered. De kindermiddag, georganiseerd door het jeugdbestuur van de schutterij, mocht zich met de clowns Hesther en Esther verheugen in een flinke belangstelling van de jeugd en natuurlijk hun ouders en grootouders. Wel hadden zij wat last van het kermislawaai. En wat doe je dan..?, dan ga je zelf ook lawaai maken en de kinderen vonden dat al dansend en springend prima. De zaterdagavond en de zondagmiddag trokken volgens de voorzitter Wim Heinen en uitbater Pierre Vink meer bezoek dan vorig jaar. Op kermismaandag na het bezoek aan het koningspaar Fred de tweede en koningin Wilhelmina ging het schuttersgezelschap op naar de Pastorie waar de dames en heren schutters werden ontvangen door het Kerkbestuur. Ook deken Kerssemakers was bij ontstentenis van Pastoor van Mil uit de hoge hemel van Berg en Dal neergekomen om te delen in de vreugden van het Ooijse vagevuur. Hij wist met enthousiasme te verhalen over zijn verleden in de Brabantse Kempen als Gildenbroeder en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De Gildendronk leek koning Fred en zijn gade goed te smaken. Vervolgens ging het, weliswaar in de regen, weer richting feesttent. Daar waren velen gekomen om de kermisborrel te drinken, het koningspaar te feliciteren en om elkaar als (oud)dorpsgenoten en familie weer eens te zien en te spreken. Een van de hoogtepunten vormde toch wel de komst van Prins Carnaval Piet. Hij bood het koninklijk paar een paar nuttige geschenken aan om nog beter de ontberingen van het koningschap te boven te komen. Vooral de karnemelk en yoghurt leken wat dit betreft magische krachten in zich te bergen. Uitbundig werd het feest gevierd. Zelfs de Zonnebloem die met de pet mocht rondgaan voor het goede doel was tevreden. De dinsdag werd met Jeroen van der Boom weer een aardige dag, ook voor de omzet. Het was voor menigeen even wennen aan Jeroen, maar ook dit soort dingen moet je een keer uitproberen. De ouderenmiddag ging als vanouds, zij dansten met elkaar het dansje van toen en verder zagen zij trots hoe hun kinderen en kleinkinderen de voetsporen van hun ouders en grootouders drukten. "Och", zei een van de bekendste Ooijse Jannen: "Nou kunnen we het nog".  Piet Soerier