3 september 2007

Millingse Brandweer houdt show op Heerbaan

 dscf2674dl  Dit jaar bestaat de brandweer van Millingen aan de Rijn 150 jaar. Samen met de politie, Korps Landelijke Politiediensten, de ambulancevoroziening, het geneeskundige SIGMA-team, de luchtmacht, Rijkswaterstaat, de EHBO, Duitse brandweerkorpsen en de Duitse hulpverleningsdienst, hielden ze op zondag een  Open Dag Fysieke Veiligheid. Daartoe was de Heerbaan afgezet en stonden her en der voertuigen van deze verschillende diensten opgesteld, terwijl er diverse demonstraties werden gegeven. Brandweerman Cor liet de bezoekers zien wat er allemaal mis kan gaan in en rond de woning en gaf daarbij goede tips om de veiligheid te vergroten. Helaas was er van de politie slechts één voertuigcombinatie (auto met boot) aanwezig. zie de foto's 

Vertekend beeld van gevaarlijk werk  (Bron: De Gelderlander)
Een kijkje bij de duikers op de Open Dag Fysieke Veiligheid in Millingen.

 


Willem Claassen

MILLINGEN – „ Zo ziet het er on­schuldig uit”, zegt Jeroen Middel­koop (33) van het duikteam van Brandweer Culemborg. Hij doelt op de watercabine, een soort aqua­rium zoals je in dierentuinen ziet. Het is een van de publiekstrekkers tijdens de Open Dag Fysieke Veilig­heid in Millingen. Met een zware plons springt een collega in het aquarium. De jeugd, die een stap achteruit heeft gedaan om niet nat te worden, rent nu naar het aquarium toe en drukt de neus tegen het glas. De duiker speelt met een nepkrab.
Het is letterlijk een vertekend beeld van wat de duikers in werke­lijkheid doen. Middelkoop: „Dit is helder water. Ons grootste pro­bleem tijdens het duiken is dat we vaak nauwelijks kunnen zien waar we zijn.”
Het duikteam uit Culemborg, be­staande uit vijftien vrijwillige brandweermannen, wordt ingezet
voor het rivierengebied van de Duitse grens tot aan Gorinchem. Het team heeft te maken met veer­tig oproepen per jaar. „Dan gaat het om auto’s te water, dieren in de sloot, het bergen van mensen en het zoeken naar wapens.”
Met een touw heeft de duiker ver­binding met de duikploegleider die boven water de boel coördi­neert.
Verder houden ze contact via een masker met speaker en oordopjes. „Dat is sinds twee jaar verplicht. Het is veel veiliger dan alleen een lijn. De duikploegleider kan aan de ademhaling al horen of het goed gaat of niet.”
Vergelijkingen met sportduikers gaan volledig mank. „ Zij doen het voor hun plezier. Wij niet. Zij dui­ken met kompas. Wij gaan niet dieper dan vijftien meter. Ook dui­ken wij maar een half uur tot veer­tig minuten, dan moet iemand an­ders het overnemen.”
Het is fysiek en mentaal erg zwaar.
„Er zijn veel gevaren. Je weet vaak niet wat er onder water gebeurt. Er kan zomaar een gemaal zijn waar je niets van af weet. Daar­naast heb je veel extra scholing no­dig. De meesten duiken tot hun veertigste. Dan is de koek wel op.”
Het duikteam beleeft ook grappige momenten. „We hebben eens een auto eruit moeten halen en toen hebben we eerst twee keer een an­dere auto eruit getrokken.”
In Millingen dreigt een vader zijn zoon in het aquarium te gooien: gelach. Een andere wereld dan die van het serieuze duikteam.