28 augustus 2007

Jubilarissen bij Ooijse schutterij

 Tijdens de schutterdag op zondag 26 augustus in Ooij werden na afloop van de schuttersmaaltijd in de Sprong een aantal jubilarissen van de schutterij Eendracht gehuldigd. Dit betrof de volgende leden: Hendrik Awater, 60 jaar lid, Nel Huisman en Jean-Paul Arnts, beiden 25 jaar lid. Ook werden Annie Houterman en Agnes Arnts door de Gelderse Schuttersfederatie gehuldigd en zij ontvingen elk de zilveren eremedaille van de federatie met oorkonde voor hun jarenlange vrijwilligerswerk binnen de vereniging. zie de foto's
 dscf3678  dscf3712


 

Gelderse Federatie en Ooijse Eendracht huldigen jubilarissen tijdens schuttersdag.

De Schuttersdag van de Schutterij Eendracht in Ooij was een enerverende dag. 's Middags het vogelschieten voor de junior- en de seniorschutters, vervolgens de schuttersmaaltijd om bij de inwendige mens de verhouding tussen "nat en droog" weer wat meer in evenwicht te brengen en uiteindelijk echt even bijkomen en bijkletsen in de gezelligheid van Jan Basten. Intussen was er nog wat "gerommel"op het podium van dorpshuis De Sprong te horen. Het bleek de voorbereiding te betreffen van de huldiging van mensen, die door hun speciale verdiensten de schutterij meer dan "normaal" hebben doen functioneren. Hendrik Awater kreeg de gouden speld van de Eendracht aangereikt vanwege zijn 60jarig lidmaatschap en voor zijn verdiensten als vendelier en als instructeur. Nog steeds doet hij dat, zelfs zodanig dat het niet alleen hem maar ook de andere vaandelzwaaiers jong houdt. Zelden een oudere gezien met zo'n conditie. Vervolgens was de zilveren speld voor Nel Huisman. Nel kleedt al jaren de schutterij. Menig schutter heeft zij de broek doen afzakken voor de nodige herstel- en vermaakwerkzaamheden. Zelfs op een groot concours toen een van de Groesbeekse vendeliers letterlijk uit zijn voegen was gebarsten, wist zij met vaardige hand de zaak zo te reorganiseren dat het slachtoffer zonder blozen weer de concurrentie met de anderen aankon. Ook Jean Paul Arnts kreeg de zilveren Eendrachtspeld. Hij beoefent met verve het vendeliersvak en menigmaal is hij voordraaier. Ook schuwt hij het zwaardere werk voor de schutterij niet, vooral niet als hij de tractor van "thuis" mag lenen. Voor de partners waren er natuurlijk bloemen, want iedereen weet dat vrijwilligerswerk bijna altijd in samenwerking met het thuisfront gebeurt, dus als je die te vriend weet te houden dan kan er wat gebeuren. Wie dat ook heel goed weten zijn Wim Sanders en Bert Christ van de Gelderse Federatie van Schutterijen en Gilden, zeg maar de koepel van Schutterijen en Gilden, benoorden de grote rivieren. Zij vroegen An Houterman en Agnes Arnts-Spierings naar voren te komen. An doet al sinds 1981 de schiet-en financiënboekhouding voor de Damesschietgroep en Agnes Arnts beheert al meer dan 30 jaar het archief van de schutterij. Zij weet antwoord op vragen over de geschiedenis van de schutterij waar bestuursleden slechts moeten volstaan met gissen. Beiden kregen zij de zilveren eremedaille uitgereikt met oorkonde, welke was voorzien van de handtekening van de Kanselier. Voorzitter Wim Heinen van de Eendracht dankte voor de mooie woorden en wenste iedereen verder een prettige avond toe en dat was niet tegen dovemans oren gezegd!

Gerard Karnebeek. www.schutterij-eendracht.nl