27 augustus 2007

Middeleeuws festival in Nijmegen

 Het afgelopen weekend stond Nijmegen weer in het teken van de Middeleeuwen. Op diverse locaties in de stad leek het alsof men was teruggekeerd in deze oude tijd. Zondag stond de Burchstraat vol met kraampjes, waar oude ambachten werden getoond, terwijl men rond de Stevenskerk kon beleven, hoe men in de Middeleeuwen leefde. Vanaf de Grote Markt vertrok zondagmiddag een optocht, welke geheel in het teken stond van de Gebroeders van Limburg. zie de foto's.  dscf2680

Middeleeuws festival lokt duizenden.   (Bron: De Gelderlander)

Zwaardvechters, ridders, troubadoers, ruiters in vol ornaat en 'gewone' middeleeuwse boeren en buitenlui trokken gisteren in optocht door het stadscentrum van Nijmegen. Het was het hoogtepunt het Gebroeders Van Limburg Festival. Het middeleeuws festival beleefde al de derde editie en die was groter dan voorgaande jaren.
Dat viel op: de grote Gebroeders van Limburg stoet was langer en sfeervoller. "Wel jammer dat er zulke grote gaten vallen in de stoet. Het duurt lang voor er een volgende groep langskomt", merkt een omstander op. "En als een groep voorbij trekt, wil ik ook graag weten wélke groep dat is", aldus een andere Nijmegenaar. In de middeleeuwse optocht liepen figuranten mee in middeleeuwse kledij die verwijzen naar de miniaturen van de Van Limburgs, drie Nijmeegse broers uit de veertiende eeuw.
In het Valkhofpark waande de jeugd zich in een wereld van ridders en boogschutters. Voor zes euro konden hun ouders een zwaard kopen in een van de 'middeleeuwse' kraampjes. En dat deden ze.