Donderdagmiddag bracht wethouder Ria Barber van de gemeente Ubbergen, samen met een aantal ambtenaren van de gemeente Ubbergen een bezoek aan de pas gevonden Romeinse graven op de plek, waar in de toekomst een parkeergarage zal komen bij de St. Maartenskliniek te Ubbergen. In de wandelgangen wordt vaak gesproken over de St. Maartenskliniek in Nijmegen, maar zowel het gebouw als de terreinen er omheen, liggen op grondgebied van de gemeente Ubbergen. De wethouder en haar gevolg lieten zich door Glenn Tak uitgebreid voorlichten over de diverse archeologische vondsten op het terrein, die varieerden vanaf de eerste eeuw (Romeinse graven), de tijd van Napoleon (sporen van de Fransen) en van latere tijdstippen zoals de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van het slechte weer moesten de vondsten worden afgedekt. zie de foto's (komen nog meer) |
‘ We hebben tot vrijdag om te graven'
door Jaap Bak (Bron: de Gelderlander)
NIJMEGEN – Voor de deur van de Sint- Maartenskliniek is het druk. Niet met bezoekers of patiënten, maar met veldwerkers van de AWN, van het Bureau Archeologie van Nijmegen en met een vijftal studenten uit de USA. Glenn Tak, archeologisch veldtechnicus ziet er op toe dat ‘zijn' twintig man stevig doorwerken.
Dat moet wel, want we hebben tot vrijdag de tijd om te graven en het is hier een grote bouwput", grijnst hij. Vorige week zijn ze begonnen op de plek waar de kliniek een grote parkeergarage gaat bouwen. Het was direct raak: een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog.
„De EOD heeft het ding onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Je moet hier altijd rekening houden met explosieven en munitie. Dat zit in de eerste grondlaag. We gaan zeer voorzichtig te werk. Tien centimeter grond weggraven, metaaldetector erover en dan weer tien centimeter", legt Tak uit.
Het diepste punt van de bouwput is zo'n vijf meter. „Het opgravingsterrein ligt op een helling. We hebben inmiddels zo'n twaalf Romeinse graven uit de eerste eeuw na Chr. blootgelegd. En het dertiende wordt nu net zichtbaar."
Het zijn allemaal brandstapelgraven, zogeheten bustum. Het feit dat er zoveel bij elkaar liggen, wordt door de Nijmeegse archeologen uniek genoemd. „We hadden wel verwacht hier wat te vinden, omdat het zo dicht bij het Kops plateau ligt waar een groot Romeins legerkamp was. We hebben munten gevonden, scherven aardewerk, spijkers, maar ook een fibulae, een mantelspeld, voorzien van gouddraad."
De brandstapelgraven worden nauwkeurig ingetekend tot en met de spijkertjes toe. „Want daaruit kunnen we weer reconstrueren hoe de draagbaren waarop de doden lagen, zijn gemaakt. Maar ook hun schoenen waarin spijkertjes zaten."
Het Bureau Archeologie krijgt ieder jaar studenten uit de VS die in Nijmegen stage lopen. De meesten komen van de Iowa State University.
Jacob Rosenberg ( 20) en student antropologie schept juist de asresten voorzichtig uit een graf. „ Je kunt met deze stage in het buitenland studiepunten verdienen. Voor ons is deze buitenlandse stage relatief goedkoop, je krijgt van de gemeente huisvesting en je doet hier veel ervaring op. Bij ons heb je nauwelijks mogelijkheden om bij archeologische opgravingen te werken. De meeste sites in de VS hebben de achttiende eeuw als oudste datum", vertelt hij.
Glenn Tak is tevreden over de voortgang. „ Je moet het wel strak plannen, want we zitten krap in onze tijd."
Hij overlegt vandaag nog met de Maartenskliniek of ze langer kunnen doorgraven. „Ik probeer in ieder geval om bij de verdere bouw van de garage, ook nog aanwezig te zijn."