4 augustus 2007

Sterrenberg gesloopt

 Na jarenlang de publiekstrekker van Beek te zijn geweest was het restaurant met de gelijknamige naam met uitkijktoren boven op de Sterrenberg al lange tijd gesloten. Onlangs is begonnen met de sloop van dit markante herkenningspunt en nu ligt de ooit zo mooie uitkijktoren als oud ijzer op de berg en is men begonnen met de sloop van het pannekoeken restaurant. Op deze plaats mag de eigenaar een nieuw landuis bouwen bouwen. De bouw van dit landhuis is jarenlang omstreden geweest, maar uiteindelijk is de gemeente het eens geworden met de eigenaar.  De uitkijktoren zal een eind verplaatst worden en toch weer toegankelijk worden gemaakt voor bezoekers. zie de foto's Frown  dscf8445

De Sterrenberg is gesloopt, Beek verliest een baken  (Bron: De Gelderlander)

Uitkijktoren en restaurant maken plaats voor een landhuis. 

BEEK – De Beekse heuvelrug is zijn baken kwijt. De kararakteristieke groene uitkijktoren van De Ster­renberg, die sinds 1936 boven de bomen uit stak, is vorige week af­gebroken. Ook het bijbehorende pannenkoekenrestaurant is ge­sloopt, zodat er nu een vrijwel leeg terrein over is. Er ligt alleen wat ijzerwerk en de dakconstruc­tie mét bekende vlag van de toren. Op die plaats moet de komende maanden een Toscaans landhuis verrijzen. De eigenaar heeft be­loofd de toren te renoveren en te herbouwen. Daarna is hij nog twaalf keer per jaar te beklimmen. De populaire N70-wandelroute, die over het terrein van De Sterren­berg liep, is omgeleid.
De meeste inwoners van Beek heb­ben de sloop van hun geliefde to­ren nog niet opgemerkt. De Ster­renberg is al enkele jaren gesloten en ligt aan een weg die alleen door aanwonenden gebruikt wordt. Bo­vendien maakt het bladerdek de to­ren in de zomermaanden bijna on­zichtbaar.
De enkeling die het lege terrein wel heeft gezien, reageert ge­schokt. Natuurlijk, in de raadsver­gadering van december vorig jaar werd het lot van De Sterrenberg al bezegeld, maar nu het eenmaal zo ver is komt het toch onverwacht.
Zeker bij Geert van Boldrik komt de sloop hard aan. Zijn moeder en later hijzelf met z'n vrouw Bets runden het restaurant en de toren. „We zijn al een paar keer wezen kijken", vertelt hij. „Het is toch een karakteristiek stukje Beek dat is verdwenen. Alweer! De laatste keer moesten we ons zelfs laten op­halen, omdat onze hond niet meer bij het hek weg wilde."
De Sterrenberg was lange tijd een icoon van het opbloeiend toeris­me van voor én na de oorlog. An­dere trekpleisters waren onder meer Bad Beek ( later de Forellen­hof, nu een verwaarloosd kraak­pand) en het Bergspoor van Beek naar Berg en Dal (al bijna veertig jaar geleden verdwenen). Na de opening van deWaalbrug van Nij­megen kwamen veel meer toeris­ten naar het Rijk van Nijmegen. Daarom werd met subsidie onder meer de uitkijktoren gebouwd.
In de jaren vijftig kwam de attrac­tie Wonderland erbij, een sprook­jesbos naar voorbeeld van De Efte­ling. Het parkje werd ontworpen door Frans Friederichs uit Beek. Later maakte het plaats voor een midgetgolfbaan.

 

dscf8412