1 augustus 2007

Fietsvierdaagse door de Ooijpolder

Voor de 34e keer is dinsdag in Nijmegen de Fietsvierdaagse van start gegaan. Helaas met een beperkt aantal deelnemers, maar daarom niet met minder plezier gingen de fietsers richting Huissen. Vandaag was de dag van Kleef en dat houdt tevens in, dat een deel van het parcours door de Ooijpolder wordt afgelegd. Ook Kranenburg in Duitsland was een rust- en controleplaats. Onder ideale weersomstandigheden en met de zon hoog aan de lucht, trokken de deelnemers weer door de Ooijpolderom vervolgens in Ooij, de laatste controlepost voor de Waalkade, aan te komen. zie de foto’s dscf7304

Fietsvierdaagse week opschuiven’

door Jacqueline van Ginneken (Bron: De Gelderlander)

Woensdag, 1 augustus 2007 – NIJMEGEN – De Fietsvierdaagse, die traditioneel ruim een week na de Nijmeegse Vierdaagse plaatsvindt, moet wellicht een paar weken later worden gehouden. Bijvoorbeeld in de laatste week van de schoolvakantie.

Dat balletje gooit wethouder Paul Depla (Sport) op. "Het evenement staat in de schaduw van de Nijmeegse Vierdaagse. Iedereen leeft naar de Vierdaagse toe, en daarna is de spanning weg. Dan gaat iedereen met vakantie; het stadhuis is nu een spookhuis. Er zou iets meer rust tussen beide evenementen moeten zitten. Dan kun je de Fietsvierdaagse beter promoten dan nu gebeurt." Organisator Gerard van Groningen gelooft daar niet in. "Verschuif je de datum, dan loop je weer tegen andere problemen aan."

Van Groningen zoekt de oplossing in meer geld. "5.000 euro erbij van de gemeente Nijmegen en ik haal de fietsers terug. Vierduizend deelnemers, dat is realistisch." De Fietsvierdaagse ging gisteren van start met circa 2.600 deelnemers, een nieuw dieptepunt in het 34-jarig bestaan van het fietsevenement. Daarnaast waren er 351 fietsers die één dag meereden.

Tien jaar geleden stapten 3.842 mensen op de fiets voor de vier etappes door de Nijmeegse regio. Het hoogtepunt was 1984 met bijna 8.000 deelnemers. Sindsdien laat het aantal fietsers een gestaag aflopende lijn zien. De Fietsvierdaagse is vooral een vakantie-uitstapje voor 50-plussers en voor gezinnen met jonge kinderen. Gezelligheid staat voorop. Het fietsevenement leeft vooral in grote rustplaatsen als Huissen, Druten, Grave en Kleef.

Al jaren krabben de organisatoren, eerst Ben Groenen en sinds zeven jaar Gerard van Groningen, zich achter de oren over de matige opkomst.