20 juni 2007

Aftrap voor de Open Tuinen 2007

 Burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen reikte woensdagmiddag het eerste boekje van het Open Tuinweekend "Andermans Gras " , de naam voor de Open Tuinen van 2007 uit aan Lily en Fried Frederix in hun tuin aan de Leuthsestraat 6 te Persingen. Daar bleek, dat de tuin van de familie Frederix in de ogen van de jury de mooiste tuin was van dit evenement, dat het komend weekend op 23 en 24 juni zal worden gehouden in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn. De tuin (het gecultiveerde gedeelte) gaat harmonieus over in het natuurlijke landschap. De omgeving krijg je er gratis bij, maar deze tuinbezitters hebben het landschap op een zeer goede manier gebruikt als omlijsting  van hun tuin. Als extra heeft de familie Frederix een tentoonstelling opgenomen van de werken van de Ooijse kunstenares Liesbeth Berkers, die samen met de tuin een prachtig geheel vormen. zie de foto's

 dscf4205

 

Tekst van het Welkomstwoord van Margot van Dam.

 

Van harte welkom allemaal, ook namens Miriam en Maria, bij de aftrap van het Open Tuinenweekend 2007!
Fijn dat de burgemeester van de misschien wel Groenste Gemeente er is. Jammer dat burgemeester Vermeulen op het laatste moment verhinderd bleek te zijn. Maar de heer Wilbers kan het ongetwijfeld ook alleen af!  

 

We zijn te gast bij Lily en Fried Frederix omdat hun tuin volgens Wim Janssen en Jan Haverkamp het meest voldoet aan de criteria waarop deze leraren van de Middelbare Tuinbouwschool in Nijmegen tien van 14 deelnemende tuinen hebben beoordeeld. Het juryrapport spreekt voor zich. Ik citeer:

 

“De tuin van de familie Frederix gaat harmonieus over in het natuurlijke landschap.

De omgeving kregen ze er gratis bij. Maar deze tuinbezitters hebben het landschap op een zéér goede manier gebruikt als omlijsting van hun tuin. Vanuit de tuin zijn er een aantal gerichte doorkijkjes. Onder andere op de plas, de Kerkdijk en de stuwwal. Het gecultiveerde deel bevat een mooie en grote verscheidenheid aan vaste planten. De hagenstructuur, de solitaire heesters, de oude hoogstam appelbomen, de nieuwe boomgaard en de groentetuin zijn prachtig. De tuin is nog jong (3 jaar) dus de solitaire heesters en bomen moeten nog massa krijgen voor een goed eindbeeld. 
Bijzonder is ook de loop vanuit de tuin naar het landschap: heel subtiel via een gemaaide grasbaan. Op die grasbaan loop je langs twee hagen: een verplaatste meidoornhaag en restanten van een haag met voornamelijk sleedoorn. Op deze manier krijgt de natuur volop de kans om zich hier te handhaven.”

 

Wij zijn het helemaal met de jury eens: jullie hebben een bijzonder mooie tuin! Mooi ook voor dit feestje! Wij feliciteren jullie van harte! En bij felicitaties horen bloemen. 

 

Wim en Jan hadden niet alleen complimenten voor Lily en Fried, maar ook voor de andere deelnemers aan het Open Tuinenweekend. Zij verwoorden dit alsvolgt: 

“Wij hebben door de jaren heen al veel tuinen in binnen- en buitenland bezocht en met veel tuinbezitters gesproken. Op deze zaterdag werden we gegrepen door de passie waarmee jullie met je tuin bezig zijn. “Iedereen had een verhaal en kon uitleggen waarom voor bepaalde vormen en beplanting was gekozen. Jullie zijn geen professionals met een ‘gelikt verhaal’, maar uitstekende doe-het-zelvers op tuingebied: chapeau!”

 

En dan nog even de opmerking waarmee ze hun rapportage afsluiten: “Voor ons was het niet alleen een hele leuke dág. Maar ook een dag die ons extra inspiratie heeft geleverd om onze leerlingen op te leiden tot vakbekwame hoveniers. Hoveniers die in staat zijn om ook júllie nog te kunnen bedienen!”

  

Dit was het wat mij betreft. Ik zou Burgemeester Wilbers willen vragen om nu aan Lily en Fried het eerste boekje van het Open Tuinenweekend aan te bieden. Daarna heffen we het glas en dan is het woord aan Fried. Fried heeft zich sinds hij hier woont, verdiept in landschapsbeheer. Daarover en over boerenerven gaat hij ons – ook weer in het kader van “onze dorpen kunnen zoveel mooier”- iets vertellen.

 

En straks tijdens de borrel willen wij nog een paar mensen bedanken voor hun bijzondere bijdrage aan dit derde Open Tuinenweekend.