29 april 2007

Moeder en dochter exposeren in Kerkje van Persingen

 dscf8657  Moeder Els en dochter Marja Ruhe uit Leuth exposeerden dit weekend voor het eerst hun gezamenlijke  creaties in het Kerkje van Persingen. De felle kleuren van de schilderijen van Marja spreken voor zich op de witte muren van het kerkje terwijl de beeldjes en andere creaties van moeder Els daar als contrast bij staan.  zie de foto's


Moeder Els Ruhe en dochter Marja samen in kerkje van Persingen.

Geert Willems LEUTH – (Bron: De Gelderlander)

Het is bijzonder dat moe­der en dochter samen een tentoon­stelling verzorgen. In het geval van Els en Marja Ruhe is het opmerke­lijker dat het niet eerder is ge­beurd. De familie Ruhe is name­lijk een creatief nest.
Moeder Els en dochter Marja expo­seren hun werk komend weekein­de in het kerkje van Persingen. Als Marja’s zus Ineke en broer Pieter de afgelopen tijd niet zo druk wa­ren geweest, dan hadden ook zij meegedaan.
„Ik ben creatief sinds m’n twee­de”, zegt dochter Marja. „Mijn moeder was altijd met ons aan het knutselen. Met mijn kinderen doe ik nu weer hetzelfde.”
„ En ook ik ben al van kindsaf aan bezig”, vult moeder Els aan. „Mijn moeder was daar heel actief in. De woensdagmiddagen waren een feest. We woonden thuis met ne­gen kinderen en iedereen mocht vriendjes meenemen. Soms zaten
we wel met twintig kinderen te knutselen.”
Ondanks de artistieke jeugd wordt Els ‘gewoon’ verpleegkundige. Rond haar veertigste begint het toch te kriebelen en start ze een opleiding creatieve handvaardig­heid. „Voor m’n eindexamen moest ik ook met klei werken, hoe­wel dat niet in m’n vakkenpakket zat. Dat heeft me toen zo gegre­pen. Dus ben ik in de klei blijven steken. Boetseren, vazen draaien.”
In 1988 stopt ze als verpleegkundi­ge en begint een eigen galerietje in Nijmegen. In Steengoed, dat eerst is gevestigd aan het St. Stevenskerk­hof, later aan de Grotestraat, ver­koopt ze vooral haar eigen kera­miek. Echtgenoot Ton gaat met pensioen en komt ook in de win­kel helpen en tijdens een vakantie in Portugal lijkt alles op z’n plaats te vallen. „We wilden daar gaan wonen en verkochten de winkel in Nijmegen. Maar twee weken la­ter werd hij ziek, zes weken daar­na overleed hij.”
Het noodlot slaat dubbel toe. An­derhalf jaar later overlijdt ook haar zoon Tjerk na een zeer kortstondi­ge ziekte. Maar aan de kunstuitin­gen van Els is die zwarte periode niet af te zien. Die blijven veel vro­lijkheid uitstralen. „ Ik heb me vol­ledig op het werk gestort”, legt ze uit. „En papa was altijd heel trots op je werk”, vult Marja aan. „Daar­om ben je er mee doorgegaan.”
Voor dochter Marja is het de eer­ste keer dat ze haar werk tentoon­stelt. Ze werkt als grimeuse en doet ook aan bodypainting. Als schilder laat ze zich lang inspire­ren door rotstekeningen uit Afrika en Zuid-Amerika. „ Schilderijen in twee kleuren bruintinten. Maar sinds een jaar schilder ik juist met heel felle kleuren. Dat tekent m’n positieve instelling, maar ik zie het ook een beetje als terugvechten na het verlies van mijn vader en broer.”

De expositie in het kerkje is geo­pend op zaterdag 28 en zondag 29 april van van 11.00 tot 17.00 uur.