![]() |
Moeder Els en dochter Marja Ruhe uit Leuth exposeerden dit weekend voor het eerst hun gezamenlijke creaties in het Kerkje van Persingen. De felle kleuren van de schilderijen van Marja spreken voor zich op de witte muren van het kerkje terwijl de beeldjes en andere creaties van moeder Els daar als contrast bij staan. zie de foto's |
Moeder Els Ruhe en dochter Marja samen in kerkje van Persingen.
Geert Willems LEUTH – (Bron: De Gelderlander)
Het is bijzonder dat moeder en dochter samen een tentoonstelling verzorgen. In het geval van Els en Marja Ruhe is het opmerkelijker dat het niet eerder is gebeurd. De familie Ruhe is namelijk een creatief nest.
Moeder Els en dochter Marja exposeren hun werk komend weekeinde in het kerkje van Persingen. Als Marja’s zus Ineke en broer Pieter de afgelopen tijd niet zo druk waren geweest, dan hadden ook zij meegedaan.
„Ik ben creatief sinds m’n tweede”, zegt dochter Marja. „Mijn moeder was altijd met ons aan het knutselen. Met mijn kinderen doe ik nu weer hetzelfde.”
„ En ook ik ben al van kindsaf aan bezig”, vult moeder Els aan. „Mijn moeder was daar heel actief in. De woensdagmiddagen waren een feest. We woonden thuis met negen kinderen en iedereen mocht vriendjes meenemen. Soms zaten we wel met twintig kinderen te knutselen.”
Ondanks de artistieke jeugd wordt Els ‘gewoon’ verpleegkundige. Rond haar veertigste begint het toch te kriebelen en start ze een opleiding creatieve handvaardigheid. „Voor m’n eindexamen moest ik ook met klei werken, hoewel dat niet in m’n vakkenpakket zat. Dat heeft me toen zo gegrepen. Dus ben ik in de klei blijven steken. Boetseren, vazen draaien.” In 1988 stopt ze als verpleegkundige en begint een eigen galerietje in Nijmegen. In Steengoed, dat eerst is gevestigd aan het St. Stevenskerkhof, later aan de Grotestraat, verkoopt ze vooral haar eigen keramiek. Echtgenoot Ton gaat met pensioen en komt ook in de winkel helpen en tijdens een vakantie in Portugal lijkt alles op z’n plaats te vallen. „We wilden daar gaan wonen en verkochten de winkel in Nijmegen. Maar twee weken later werd hij ziek, zes weken daarna overleed hij.”
Het noodlot slaat dubbel toe. Anderhalf jaar later overlijdt ook haar zoon Tjerk na een zeer kortstondige ziekte. Maar aan de kunstuitingen van Els is die zwarte periode niet af te zien. Die blijven veel vrolijkheid uitstralen. „ Ik heb me volledig op het werk gestort”, legt ze uit. „En papa was altijd heel trots op je werk”, vult Marja aan. „Daarom ben je er mee doorgegaan.”
Voor dochter Marja is het de eerste keer dat ze haar werk tentoonstelt. Ze werkt als grimeuse en doet ook aan bodypainting. Als schilder laat ze zich lang inspireren door rotstekeningen uit Afrika en Zuid-Amerika. „ Schilderijen in twee kleuren bruintinten. Maar sinds een jaar schilder ik juist met heel felle kleuren. Dat tekent m’n positieve instelling, maar ik zie het ook een beetje als terugvechten na het verlies van mijn vader en broer.”
De expositie in het kerkje is geopend op zaterdag 28 en zondag 29 april van van 11.00 tot 17.00 uur.