29 maart 2007

Staatssecretaris ontvangt 1e boek op Kalorama

 dscf5034  De Cirkel voltooien, zo heet het nieuw uitgebrachte boek van Mirre Bots over levenslessen in het hospice. De schrijfster zelf heeft twee jaar lang in een hospice (Bethlehem) gewerkt en over haar ervaringen heeft ze dit boek geschreven. Tijdens een woensdagavond in Kalorama te Beek gehouden avondsymposium voor vrijwilligers,  mantelzorgers en professionals in de palliatieve zorg werd het boek uitgereikt aan de Staatssecretaris Jet Bussemaker. Namens de gemeente Ubbergen was wethouder Leidy vd Aalst hier bij aanwezig. zie de foto's

‘ Rond de dood op mijn best'
Mirre Bots (54) was een van de eerste vrijwilligers van Huize Bethlehem, het Nijmeegse hospice onder de vleugels van het Beekse Kalorama. Ze stopte na twee jaar en schreef een boek over haar ervaringen.door Jacqueline de Bekker  Bron: de Gelderlander
M
irre Bots heeft al­tijd al iets met de dood gehad. De dood fascineert haar: „Doodgaan hoort bij het leven, maar we heb­ben het er nooit over."
Die fascinatie neemt toe wanneer in haar directe omgeving mensen ziek worden en overlijden. De Nij­meegse verzorgt hen en merkt dat ze rust vindt in het voor de ander zorgen. „ Zeker in het waken, in het in stilte aanwezig zijn."
Dus is Mirre Bots uit Nijmegen een kleine vier jaar geleden een van de eerste vrijwilligers die zich aan de poorten van Huize Bethle­hem melden. Daar komt, onder de vleugels van de Beekse stichting Kalorama, het eerste Nijmeegse hospice. Een laatste huis voor ster­venden.
Bots werkt er ruim twee jaar. Ze stopt uit noodzaak: haar werkende leven als journaliste en publiciste eist haar te veel op. Dat weer­houdt haar er niet van een boek te schrijven over haar ervaringen in het hospice: De Cirkel Voltooien.
Deze week overhandigde Bots zelf het eerste exemplaar aan staatsse­cretaris Jet Bussemaker vanWel­zijn, Volksgezondheid en Sport.
„ Schrijven is mijn medium", zo verklaart Bots zelf. „Op die manier kan ik mijn gevoelens een weg bie­den. Ik was vaak zo onder de in­druk door wat ik in het hospice meemaakte. Ik wilde dat opschrij­ven."
Ze is niet, benadrukt Mirre Bots, in het hospice gaan werken om het boek te kunnen schrijven.
Nee, dat idee van een boek is lang­zaam gerijpt. De werkelijke rede­nen zijn die eerdergenoemde fasci­natie en haar eerdere ervaringen met stervenden. „Plus dat ik niet alleen maar wil opeten. Ik wil ge­woon ook dingen teruggeven en onbezoldigd doen voor ouderen."
„Rond de dood ben ik op mijn best. Ik vind het fijn om op die ma­nier voor mensen te zorgen. En dan bedoel ik niet het redderen rond het bed, maar rust en aan­dacht hebben voor degene die ziek is. Het klinkt raar: maar ik vind daar zelf ook rust in."
Het is wel zo dat uitgerekend in dat redderen rond het bed, zoals baden, scheren of aankleden, veel intimiteit zit, vindt Bots. Dan ont­staat er iets en van daaruit komt het vaak tot een gesprek, tot aan­dacht. Het heeft haar heel erg ge­raakt dat zo veel mensen op het einde van hun leven vrede hebben met het onvermijdelijke. „Veel mensen groeien naar de dood toe.
Berusten erin, worden zachtaardig en meegaand. En dan wordt het vaak ook nog een mooie periode.
Dat is prachtig om te zien."
In haar boek beschrijft Mirra Bots veel van die ontmoetingen en be­spiegelt ze de laatste fase door de ogen van de stervenden. Maar ook door haar eigen ogen. „ Ach, het hospice is zo'n prettige plek om te sterven. Prachtig gelegen, met een liefdevolle sfeer. Een sfeer die je meteen proeft als je er binnen stapt. Ja, als mijn tijd gekomen is, wil ik daar wel sterven."
Maar liever stelt ze dat moment uit. Uiteraard, glimlacht ze, wil nie­mand dood. Maar dat vele vrijwilli­gerswerk in het hospice heeft Bots' angst voor de dood niet weg­genomen. „Natuurlijk blijf je bang. Het is toch een stap in het onbe­kende. De angst is niet weg. Wel heb ik er meer vertrouwen in ge­kregen dat ik het ook met rust en acceptatie kan ingaan, die fase van sterven. Je kunt je er ook niet op voorbereiden: het gaat toch zoals het gaat. Dat heb ik geleerd van al die mensen in het hospice."
Mirre Bots, De Cirkel Voltooien,
€12,50, verkrijgbaar in alle boekhan­dels.
Het hospice is zo'n prettige plek om te sterven. Prachtig gelegen, in sfeer vol liefde'


Mirre Bots: „Veel mensen groeien naar de dood toe. Berusten erin, worden zachtaardig en meegaand. En dan wordt het vaak ook nog een mooie periode.
Dat is prachtig om te zien."