1 januari 2007

Rustig Oud en Nieuw in Ubbergen

 De vieringen van Oud en Nieuw in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn zijn relatief rustig verlopen. Wel waren de gehele dag meerdere jongeren onderweg met tassen vol vuurwerk, waaronder hele zware klappers. Ook de nacht bracht meer vuurwerk dan andere jaren en op sommige plaatsen was het oorverdovend. De brandweerkorpsen van Millingen en Ubbergen hoefden respectievelijk slechts 1 Bachstraat) en 2 keer Waterstraat en Wilgenlaan)  uit te rukken, waarbij en pasant in Beek nog een vuurtje op de Verbindingsweg werd geblust, waar de buurt zelf hun overgebleven vuurwerkresten op straat aan het verbranden was. (De rommel was overigens de volgende middag door de buurtbewoners geheel opgeruimd)  De brandweer van Ubbergen  moest omstreeks 16.48 uur uitrukken voor een containerbrand aan de Waterstraat. Vermoedelijk als gevolg van vuurwerk had de ondergrondse kledingcontainer bij Schellingshof vlamgevat, hetgeen met veel rookontwikkeling gepaard ging. Na de jaarwisseling moest ze uitrukken voor een buitenbrand aan de Wilgenlaan in Beek, maar deze bleek bij aankomst al grotendeels door een buurtbewoner geblust te zijn. Bij de daarop volgende ronde van de brandweer door het dorp werden nog wat beginnende brandjes op straat geblust. zie de foto's.

dscf2094

Jaarwisseling rustig verlopen

Nijmegen en omgeving kenden een relatief rustige jaarwisseling. In de regio Gelderland-Zuid deden zich wel een aantal incidenten voor. De politie hield ongeveer 25 personen aan. Tijdens de jaarwisseling waren ruim tweehonderd agenten en honderd brandweermannen in dienst.

Op de Parkweg sneuvelde kort na middernacht de ruit van een politieauto, toen de wagen met een fles bekogeld werd. Ook in de wijk Hatert werd 's nachts een ruit van een politieauto vernield. Ook werden er hier stenen en vuurwerk naar de politie gegooid. Gelukkig keerde na korte tijd de rust weer terug.
In de Varenstraat werden drie personen aangehouden bij een vreugdevuur. Een man bekogelde de politie en medewerkers van de DAR met vuurwerk en werd aangehouden. Twee andere mannen bemoeiden zich met de aanhouding, de ene man beledigde de agenten en werd aangehouden. De tweede probeerde deze aanhouding te verhinderen en werd daarop ook aangehouden.

Rondom Nijmegen bleef het rustiger. Er werd één aanhouding verricht, in Groesbeek, waar de politie een man aanhield die in een discotheek bij een opstootje betrokken was.  (Bron: De Gelderlander)

KORPSCHEF
‘Oud en nieuw was helemaal niet rustig'Door onze verslaggever  (Bron: De Gelderlander)
NIJMEGEN ● De viering van oud en nieuw is dit jaar hele­maal niet rustig verlopen. De politie in Nijmegen is die nacht bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk.
Dat heeft Henk van Zwam, korpschef van de regiopolitie Gelderland-Zuid, gisteren ge­zegd tijdens de nieuwjaarsbij­eenkomst van zijn korps.
Van Zwam noemt het gedrag ‘verwerpelijk en niet accepta­bel'. Hij ergert zich dat er een beeld is geschetst van een ‘rela­tief rustige jaarwisseling' terwijl heel veel agenten zijn gecon­fronteerd met geweld op straat. Volgens de korpschef hebben di­verse politiemensen verwondin­gen opgelopen.
Van Zwam vindt dat er zo snel mogelijk maatregelen moeten komen om de dreiging die poli­tiemensen op straat ervaren, te verminderen. „De houding van het publiek wordt langzaamaan onacceptabel. Dat moeten we niet gewoon gaan vinden", zei hij. Hij keerde hij zich ook te­gen mogelijke bonussen voor po­litiemensen in de Randstad. Vol­gens zijn collega-korpschef Wel­ten in Amsterdam moeten poli­tieagenten in de Randstad een bonus krijgen, omdat ze onder grotere druk staan dan hun col­lega's elders.
Volgens Van Zwam moet er meer gedaan worden worden om de bedreigingen weg te ne­men. „Dat is beter dan tachtig euro per maand extra als pleis­ter op de wonde." Volgens Van Zwam is de werkdruk voor zijn mensen ook hoog. Als bewijs daarvoor noemde hij de grote hoeveelheid zaken die bij het openbaar ministerie worden aangeleverd.