11 december 2006

Kerstschieten bij Eendracht Ooij.

 dscf7473

 Zondag 10 december organiseerde de schietgroep van de schutterij Eendracht uit Ooij weer haar jaarlijkse Kerstschieten in het Dorpshuis de Sprong. Velen waar weer naar de Sprong gekomen om aan deze wedstrijden mee te doen en om tevens aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking van de jaarschietcompetitie.  Bij deze laatste competitie waren de wisselbekers weer voor Pieter Corté (Pistool) en Pim Verhoeven ( voor geweer en voor kruisboog)  Diverse mensen gingen na het schieten met een door hen gewonnen vleesschotel naar huis.  zie de foto's (komen nog meer)


 

Gezellig Kerstschieten bij de Ooijse Eendracht.

Wisselbekers voor Pim Verhoeven (2x) en Pieter Corte.

Zondag 10 december was het erg gezellig bij de Eendracht in de Sprong. De Herenschietgroep vierde de prijsuitreiking van de jaarcompetitie en dan is er altijd wat bijzonders. Iets extra's te eten, iets lekkers te drinken en niet te vergeten de dames waren ook mee en dan speelt de tijd niet zo'n rol.Om niet altijd alleen de kanonnen de prijzen te laten wegslepen, had het bestuur van de schietgroep, bij traditie, gelukschieten georganiseerd voor die ochtend en de prijzen zouden gelijk na afloop bekend worden. Hoe gaat dat op zo'n ochtend? Volgens de theorieën, anderen zeggen vooroordelen, zouden de mannen, net als in vroegere tijden bij de Germanen, zich anders amuseren dan de dames. Immers bij onze Germaanse voorouders, die omstreeks de tijd van Christus' geboorte in onze streken leefden, was het gebruikelijk dat de mannen zorgden voor de kost door op jacht te gaan en de vrouwen deden het werk thuis, pasten op de kinderen en zorgden dat het geen rommeltje werd. Behalve met de jacht hielden de mannen zich bezig met bier drinken, eten en dobbelen en een eventuele buit legden ze voor de voeten van hun vrouwen neer. Als deugden hadden ze dat ze erg trouw waren. Hoe zit dat nu bij de schutters van de Eendracht op zo'n ochtend? Als de heren schutters hun vrouwen meebrengen dan valt er niet veel ontrouw te wezen dus dat zal wel loslopen. Is er veel veranderd? In dit gezelschap bleek het dat ook de vrouwen wel een pilsje of iets lekkers dronken, ze dobbelden ook, zeker als je kaarten meerekent, van eten en drinken onthielden ze zich ook niet en gingen de dames nu ook op jacht? In ieder geval erg verwarrend als je alleen maar aan de geslachtelijke arbeidsverdeling gewend bent. Maar is het ook efficiënter, komen de dames nu ook met jachttrofeeën naar huis? Op deze vraag ging de voorzitter van de Herenschietgroep Wim Brugman later een antwoord geven en wat bleek? Zeker zoveel vrouwen, ook die boven de 70, als mannen hadden hun jachtbuiten weten te verzilveren, dus…. "Hunne list es menighvout", zegt de een, de ander zegt "op deze manier is het toch niet zo moeilijk om man te zijn". Wie het echt weet, mag het zeggen. Hoe dan ook voor velen stond er weer een zelfgeschoten fijne kerstdis in het verschiet, zeker zo goedkoop als op koopzondag en nog gezelliger ook. Dan de Prijzen: Bij de meerschotenwedstrijd, dus een soort duurloopschieten en daar moet je uithoudingsvermogen voor hebben, ging Pieter Corte met de hoogste eer strijken, gevolgd door Geert Sommers en daarna kwam Pim Verhoeven. Zij kregen een aangeklede fles met inhoud, de andere deelnemers moesten het met een iets minder opwindende fles doen. Bij het geweer gingen de eerste prijzen, naargelang de groep, naar: Pim Verhoeven, T. Thomassen, E. Verstege, H. Gipman en K. Woudstra, Bij de kruisboog waren de eerste prijzen voor Pim Verhoeven, Erik Meurs en E. Verstege. De eerste prijzen Pistool waren voor: Pieter Corte, W. Cortie Jr., en S. Engelen.

De tweede prijzen voor geweer vielen toe aan: H. Reijnen, W. Brugman, M. Reijnen, H. Leensen, en C. Vreeswijk. De tweede prijzen voor de Kruisboog werden geschoten door: P. Corte, W. Cortie Sr. en Th. Verstege. Voor de tweede prijs Pistool meldden zich Pim Verhoeven, H. Reijnen en A. Sommers. De derde prijs voor geweer reikte de voorzitter uit aan G. Sommers, F. Huisman, J. Phillipsen, J. Donderwinkel en J. van de Brink. Voor de derde prijs Kruisboog mocht ik noteren: H. Reijnen, F, Verstege en G. Karnebeek. De derde prijs pistool werd uitgereikt aan: G. Sommers, J. Corte en G. Karnebeek. Tenslotte waren de wisselbekers zoals gemeld voor Pim Verhoeven voor geweer en Kruisboog en de Beker voor Pistool ging naar Pieter Corte. De poedelprijs wordt bij een volgende gelegenheid nog uitgereikt. De uitgebreide prijzentafel bood na afloop wederom een lege aanblik. Een heer, bijkans met het profiel van de prins-gemaal liet zich bij het afhalen van de prijzen ontvallen: "Ik heb de langste" (prijs). "Meestal heb je dan het kortste plezier, liet een dame zich ontvallen. Immers zij wist van "lange latten en korte metten". Verder viel mij op dat er een doos stond met het opschrift "Gel W.C avec Javel". Vrij vertaald uit het Frans betekent dit zoiets als W.C.gel met bleekwater. Volgens het etiket op de fles bleek het halfdroge witte wijn te zijn, zo op het oog niet van chloor te onderscheiden. "Wij hopen er het beste van", zei mijn buurvrouw. De voorzitter van de Herenschietgroep dankte ten slotte de aanwezigen voor het opluisteren van de bijzonder sfeervolle bijeenkomst en wenste een ieder het beste toe voor het volgend jaar en ook dan weer een spannende competitie. Helemaal ten slotte dankte de voorzitter van het hoofdbestuur, Wim Heinen de Herenschietgroep voor het voortreffelijke werk dat zij toch steeds maar weer neerzet op 21 zondagen van het jaar en 21 donderdagavonden en dan telde hij de inspanningen voor de jeugdschietgroep nog niet eens mee. Hulde aan dit soort mensen. Verder besteedde de voorzitter ook nog aandacht aan de zieke leden. Hij stak hen een hart onder de riem. Zowel de voorzitter van de Herenschietgroep, maar ook hij zelf was dit jaar gedwongen het nodige uit de beker van narigheid te drinken. Maar er waren ook positieve geluiden over herstel, "en daar houden we ons aan vast". "Mensen ook nog bedankt voor de vele blijken van medeleven, ook dat is schutter zijn". Gerard Karnebeek, (pers)officier Schutterij Eendracht.