28 november 2006

Galloways zetten tanden in Jonkmanshof

 ark                          Vanaf aanstaande donderdag 30 november zullen drie Galloways de welig tierende begroeiing van Jonkmanshof te lijf gaan. Jonkmanshof is het charmante natuurgebied bij de entree van Ooij aan de Hubertusweg. Al jaren stonden hier pony’s, die de begroeiing echter onvoldoende in toom konden houden. De Ploegdriever en de gemeente Ubbergen willen bekijken in hoeverre de Galloways deze klus wél kunnen klaren en gaven daarom aan ARK Natuurontwikkeling de opdracht hier runderen te plaatsen. De dieren vormen op deze locatie natuurlijk een prachtige opmaat tot de achterliggende uiterwaarden, waar ploeggenoten hetzelfde graaswerk verzetten en daarmee spectaculaire natuur verzorgen.

                         

 

dsc_1244
 

dscf2559

De Galloways zullen waarschijnlijk alleen ‘s winters de begrazing verzorgen en 's zomers elders bivakkeren. Mocht er in de lente nog steeds voldoende voedsel staan, dan blijven de dieren wat langer in Jonkmanshof. Het voordeel van begrazing door runderen is niet alleen dat ze de ontstane ruigte in het gebied beter aankunnen. De dieren zullen daarnaast weinig acht slaan op de wandelaars in het terrein en niet bedelen om voer. De pony's waren in de loop der tijd gewend geraakt aan het bijvoeren door passanten. Iets dat de veiligheid voor bezoekers van het gebied niet ten goede kwam. Voor de Galloways geldt overigens ook dat de dieren écht niet bijgevoerd mogen worden. Er staat voldoende voedsel in het gebied, maar belangrijker nog is dat bijvoeren onherroepelijk leidt tot opdringerig gedrag van de runderen. Dit is een risico voor bezoekers en maakt uiteindelijk dat de dieren afgevoerd moeten naar de slacht.