3 juli 2006

Voormalige Oost-Duitse politieauto s in Millingen

 

 Tijdens de dag van het historisch vervoer te Millingen aan de Rijn heeft de organisatie de hand kunnen leggen op een aantal politieauto's, welke in het voormalige Oost-Duitsland hebben gereden. De auto's, inclusief de limousine van de oud-president van Oost-Duitsland, Eric Honnecker, waren naar Millingen gekomen, samen met de eigenaar, een politieman (en verzamelaar) uit Duitsland. zie de foto's

dscf1750

 

 


 HISTORISCH VERVOER De horlepiep dansen bij Amerikaanse jeeps


Bevrijdingsfeest, dagje open­luchtmuseum of een party van de aspirant-wereldkampi­oen? In Millingen bood Histo­risch Vervoer gisteren van al­les een beetje. Volksdansen bij legertrucks, oude ambach­ten en een Duits terras.

  Door BAS VAN DER HOEVEN (Bron: De Gelderlander)

  MILLINGEN
?? Rob Vink kijkt ja­loers naar het in Antwerpen ge­bouwde luchtorgel Victory. De instrumenten worden door lucht leven ingeblazen: orgelpij­pen,  een xylofoon, bekkens, triangels en vele trommen. „ Zo strak drum zelfs jij niet", zegt ie­mand tegen de slagwerker van toporkest De Fraps. „ Misschien niet", geeft Rob toe. „ Maar dit ding slurpt alleen lucht, aan mij kun je ook een biertje kwijt." Honderd meter verderop danst volksdansgroep De Heurnse Hal­tedansers voor het gemeente­huis de horlepiep of zoiets. In fraaie klederdracht draaien man­nen en vrouwen begeleid door een accordeon om elkaar heen voor het decor van geparkeerde Amerikaanse legervoertuigen.
   Het lijkt een bevrijdingsfeest.
   De historie ligt vandaag sowieso voor het oprapen. Voor de oude pastorie laten oude tractoren en melk- en dorsmachines zien hoe boeren zich in de vorige eeuw moesten behelpen, maar ook hoe sterk en mooi ook vele ja­ren geleden de tractoren al wa­ren.
   De historische tweebeners zijn op deze dag niet vergeten. In de tuin van Gasthuis Sint- Jan de Deo zit het terras vol met senio­ren. Voor zover ze de hitte weer­staan  tenminste. De thermome­ter wijst 34 graden Celsius aan en kinderen worden geadvi­seerd de gloeiend hete spring­kussens te mijden. Het gevaar voor brandblaren is te groot.
   Marcel Driessen en Marco Groot­huizen, het muzikale duo 2 4 U ( spreek uit als toe for joe), speelt instrumentale evergreens.
   „ Ach", zegt Marcel, als de toet­sen even rust krijgen, „ we mo­gen niet in de speeltuin spelen, dan doen we het maar bij de be­jaarden." Op het Oranjeplein speelt Musik­verein  Bimmen de toeters warm om volgend weekend het naken­de wereldkampioenschap voet­bal te vieren. Het ‘ Duitse plein' staat vol Opels, BMW's en Merce­dessen. En de allereerste auto.
   De Daimler Benz uit 1885, de voorloper van al het blik dat van­daag Millingen siert. Elk onder­deel maakte eigenaar Biggen zelf. Vijf jaar knutselde hij aan de koets met verbrandingsmo­tor.
   Bimmen perst nog een overwin­ningsmars uit het koper.
   Millingen drinkt.


    HISTORISCH VERVOER ‘Limo' Honecker naar Millingen


Door BAS VAN DER HOEVEN (Bron: de gelderlander)

  MILLINGEN
?? De limousine van DDR-leider Erich Honecker is zondag tijdens de dag van het Historisch Ver­voer te bewonderen op het ‘Duitse' plein in Millingen.
Honecker was van 1971 tot 1989 de machtigste man in de DDR. Het staatshoofd (voorzitter staatsraad) met strakke marxis­tische principes liet zich niet rij­den in een pruttelende tweetakt van Oost-Duitse makelij, maar koos voor een degelijke Zweed­se limousine: een verlengde Vol­vo 960. Deze oldtimer is zondag te bewonderen in Millingen, naast twee politieauto's uit de DDR. Vehikels die ongetwijfeld kansloos waren bij het achter­volgen van BMW-boeven.
   Het zijn maar enkele van de ve­le attracties die zondag zijn te bewonderen op de vierde editie van Historisch Vervoer.
   Het Oranjeplein, waar de Oost-Duitse voertuigen staan, is geheel in stijl met de actuele (voetbal)actualiteit omgedoopt in het Duitse plein.
Bratwurst und Bier
zullen niet ontbreken en Musikverein Bimmen staat garant voor ‘lustig schunklen'.
   Maar er is meer.
   Wat te denken van een getrou­we replica van allereerste auto. Vader en zoon Piggen uit het Overijsselse Rossum bouwden de Benz Patent-Motorwagen uit 1885 exact na. Zondag staat de paardloze koets, het wonder op wielen dat de wereld verander­de, in Millingen. En wie wil het grootste luchtorgel ter wereld niet zien? Een kolos van vijf bij tien meter en ruim vijf meter hoog. Het muziekinstrument verbruikt 160 liter lucht per se­conde. Naast de gebruikelijke an­tieke auto's, motoren, brom­mers en fietsen staan en rijden in Millingen dit jaar veel land­bouwvoertuigen en -machines. Van bubbelende melkautoma­ten tot een brullende trek­ker-  trektractor. De organisato­ren van Historisch Vervoer heb­ben nog veel meer wonderbaar­lijks naar Millingen gehaald.
   Met Erich Honecker, de eige­naar van de Volvo 960, liep het zoals bekend slecht af. Na de val van de Muur wordt het staats­hoofd beschuldigd van ambts­misbruik, corruptie en dood­slag. Hij vlucht in 1991 naar Mos­kou en krijgt asiel in Chili. Hij keert uiteindelijk terug naar Ber­lijn, maar de rechtszaak wordt afgelast omdat de dictator te ziek is. Hij mag terug naar Chili en sterft daar in 1994 op 81-jari­ge leeftijd aan leverkanker.
   Zijn Zweedse staatsauto over­leefde hem en is zondag te be­wonderen in Millingen.
  

 


De verlengde limousine waarin DDR-leider Erich Honecker zich vele jaren liet rondtoeren staat zondag geparkeerd in Millingen.