21 december 2005

Onthulling Godenpijler

 

 dscf2567d1.jpg  

Woensdagmorgen hebben Jan-Peter Balkende en Guusje ter Horst, respectievelijk Minister-President en burgemeester van Nijmegen, gezamenlijk de kopie van de Godenpijler op het Kelfkensbos onthuld. Deze Godenpijler werd 25 jaar geleden gevonden en heeft zijn plek gevonden in het museum Het Valkhof, 50 meter verwijderd van de plek van de kopie, welke nu onthuld is. Na het officiele gedeelte in het museum, kwamen Balkenende en Ter Horst gezamenlijk op een Romeinse strijdwagen het plein oprijden, waar ze werden opgewacht door Romeinse soldaten. Ter plekke waren ook een aantal als Kerstmannen vermomde demonstranten, die luidkeels hun ongenoegen uitten over het beleid van Balkenende. Na de onthulling ging Balkenende met deze demonstranten in gesprek, waarbij zij hun mening niet onder stoelen of banken staken en Balkenende het beleid van de regering verdedigde.  Balkenende had overigens een nieuwe look. Zijn haren zaten anders en hij had een nieuwe bril.  zie de foto's

 

Nog negen dagen viert Nijmegen dat het de oudste stad van Nederland is. Als herinnering aan het feestjaar onthulde premier Balkenende een moderne godenpijler. De schildpad erbovenop brengt de stad vanaf nu geluk.
Door LEO KLAASSEN (Bron: de gelderlander)
NIJMEGEN
â– Ontwerper Ram Katzir is zelf niet de grootse fan van zijn kunstwerk dat sinds gisteren het plein voor Museum Het Valkhof siert. Hij houdt niet van obelisken, vindt het ‘ fallische verkeerstekens’. Maar de opdracht voor een monument in Nijmegen, dat zijn 2000- jarig bestaan viert, liet hem geen keus: breng de godenpijler die de Romeinen ooit bouwden, terug in het straatbeeld, in een modern jasje. „ Eerlijk gezegd vind ik het origineel mooier.”
   De onthulling van Katzirs scheve granieten zuil door premier Jan Peter Balkenende bracht gisterochtend de ganse landelijke pers op de been. Precies zoals burgemeester Guusje ter Horst het wilde. Met de viering van het 2000- jarig bestaan van haar stad wilde ze Nijmegen in de schijnwerpers zetten. Onder meer de donjon van steigers en de door koningin Beatrix geopende tentoonstelling over de gebroeders Van Limburg, zorgden voor de nodige
exposure
.
   Door de aanwezigheid van de premier, past ook de onthulling van de pijler in het rijtje mediagenieke momenten. De zuil is echter vooral bedoeld als cadeautje van de stad aan zichzelf.
   Hij is gebaseerd op de echte  Romeinse zuil, waarvan in 1980 brokstukken werden gevonden op enkele tientallen meters van de nieuwe versie. De Romeinen richtten zulke zuilen in 17 na Christus door hun hele rijk op om hun overwinning op de Germanen te vieren. Dat ook Nijmegen zo’n zuil kreeg, betekent volgens historici dat de plaats in die tijd al heel wat voorstelde.
   De originele blokken staan nu in Museum Het Valkhof, op een steenworp afstand van de nieuwe zuil. Vanaf de antieke stukken zie je, bovenop de moderne zuil en zonnewijzer buiten, een glimmende schildpad staan. Het dier staat symbool voor een lang leven. Met het bewegen van de zon ‘ loopt’ de schildpad als een zonnewijzer over het plein. Zo kan hij het pad van Nijmegenaren dus letterlijk kruisen: in sommige culturen brengt dat geluk.
In de vorm van, en de teksten op, de godenpijler zit nog veel meer symboliek verborgen. In januari brengt De Gelderlander daar een serie artikelen over.


De moderne godenpijler op Kelfkensbos werd gisteren door premier Balkenende en burgemeester Ter Horst onthuld. Het symboliseert zowel het verleden als de toekomst van de stad.
Foto: Theo van Zwam/ De Gelderlander